Článek
Malé esspreso zkrátka neexistuje. Kdo něco takového nabízí, uvádí své zákazníky v omyl. Obzvlášť, když nikde nepíše, co se pod pojmem malé espresso ukrývá.
Zda se pod pojmem malé espresso myslí tradiční espresso, které musí obsahovat 7 - 9 gramů kávy na 25 - 35 mililitrů horké vody a musí být extrahované pod tlakem 9 barů nebo ristretto, jehož objem je okolo 20 mililitrů, je tedy záhadou. Obzvlášť, když se ristretto připravuje do stejně velkých šálků, jako espresso. Ale třeba je malé espresso ještě dílem jiným, kdo ví.
Vím, pro některé lidi je to maličkost. Jenže ona to zase až taková maličkost není. Espresso je základní káva, ze které se připravují další kávové nápoje. I proto je stanovené, jak se má espresso připravovat i kolik kávy a vody má obsahovat. Díky této maličkosti, kdy jsou pro přípravu kávy daná jasná pravidla, se nám nemá stát, že dostaneme jiný nápoj, než jaký jsme si objednali. A co víc, nemělo by se nám stát, že nás kavárník vezme na hůl a místo espressa nám připraví legendární nádražák, známý z 90. let minulého století.
Nabídka kávy v Cafe & Snack Madam čokoláda
Bohužel, nedávno se mi stalo, že jsem po letech narazila na kavárnu, kde opravdu malé espresso prodávají. Také nabízejí espresso americano a espresso dopio. V nabídce nechybí ani capuccino. Už jen nápojový lístek mne měl upozornit na to, že v této kavárně o kávě mnoho nevědí, anebo jen mají návštěvníky na háku. Jenže jsem měla na kávu velkou chuť a široko daleko nebyla žádná konkurence.
Pro tento článek jsem našla inspiraci v kavárně Cafe & Snack Madam Čokoláda, ze které již brzy bude recenze. Kdybych tuto kavárnu nenavštívila, nevěřila bych, že je v dnešní době něco takového vůbec možné. Ale tato šumavská kavárna, která se sama zařadila do sekce kaváren, mne přesvědčila o tom, že devadesátky neskončily. I když, proč by neměla zákazníky na háku, když široko daleko nemá konkurenci a Borová Lada je oblíbeným výchozím bodem turistů mířících za poznáním krás Šumavy.
Nechcete utrácet peníze za drahou kávu, u které cena absolutně neodpovídá kvalitě? Pak sledujte můj profil, na kterém v příštích týdnech najdete desítky nových recenzí z kaváren i z restaurací. Chybět samozřejmě nebudou ani tipy na výlety a zajímavé informace o kávě. A nebojte se, kromě recenzí z míst, kterým je lepší se vyhnout, bude i mnoho recenzí na místa, kam je radost se vydat.