Hlavní obsah
Cestování

Málo známé lázeňské město Klášterec nad Ohří láká turisty svými prameny i na zříceniny hradů

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Radnice v Klášterci nad Ohří

Klášterec nad Ohří najdeme v podhůří Krušných a Doupovských hor. Město je známé porcelánkou Thun, která se zapsala do dějin a na kterou najdeme odkazy napříč celým městem.

Článek

Nejznámějším místem v Klášterci nad Ohří je novogotický zámek, jehož historie sahá až na začátek 16. století, kdy na místě dnešního zámku založil rod Fictum své rodové sídlo, tvrz. Stará tvrz byla koncem 16. století přestavěna na renesanční zámek, který se roku 1623 dostal do rukou Thunů. Za třicetileté války byl zámek vydrancován a vypálen švédským vojskem. Po válce proto museli majitelé přistoupit k přestavbě sídla. V raně barokním stylu vznikl zámek pod vedením italského stavitele Rossi de Lucca. Zámek získal podobu čtyřkřídlé stavby s arkádovou chodbou a naproti němu byla postavena sala terrena. Byl také založen okolní park. O sochařskou výzdobu parku se postaral Jan Brokoff. Postupem let vyhořel zámek ještě dvakrát, a to roku 1784 a 1856, kdy získal dnešní novogotickou podobu.

Dnes v zámku najdete muzeum českého porcelánu, v jehož sbírkách se nachází vzácná expozice porcelánu ze sbírek Umělecko-průmyslového muzea v Praze. Vystaveny jsou ukázky japonského porcelánu z období od konce 17. století do 2. poloviny 19. století, čínského porcelánu z 16. až 19. století a evropského porcelánu z Míšně a Vídně, kde byly porcelánky založeny v letech 1710 a 1718.

Kolem zámku se rozprostírá nádherný park, který vybízí k procházce. V parku najdete mnoho cest, potůčky, mostky a sochy. Zámeckým parkem dojdete až do místních lázní. Lázeňský areál leží na břehu řeky Ohře. Minerální prameny působí příznivě na trávicí trakt a na metabolismus cukrů a tuků. Součástí areálu je Lázeňský dům Evženie s bazénem a solnou jeskyní, tenisový areál, restaurace, kavárna, lázeňský penzion a stáčírny minerálních vod.

Kolem lázní Evženie se rozprostírá park, který byste při návštěvě Klášterce nad Ohří také neměli minout. Místní park je oázou klidu, ve kterém najdete jak původní vývěry pramenů, tak nechybí odpočinková místa, rybníky, altánky a nově také stezka pro bosé nohy.

V centru města, na náměstí Dr. Edvarda Beneše, stojí sloup Nejsvětější Trojice. Barokní sloup pochází z roku 1694 a byl postaven jako poděkování za to, že se mor Klášterci nad Ohří vyhnul. Kousek nad sloupem stojí zajímavá socha Pocta kláštereckým Brokoffům. Socha vznikla jako pocta sochařské školy Brokoffů, která zde působila v 17. a 18. století.

Klášterec nad Ohří ale není jen město s bohatou historií a lázněmi. Klášterec nad Ohří je i nádherná příroda, ve které najdeme několik zřícenin a vojenských bunkrů. Nad lázněmi najdeme zříceninu hradu a tvrze Šumburk, které jsou volně přístupné. Na druhém břehu řeky Ohře najdeme volně přístupnou zříceninu hradu Egerberk, která je z výše uvedených zřícenin nejzachovalejší. Dalším zajímavým bodem je i muzeum opevnění Kadaňska, které je přístupné po dohodě.

Ať už jste milovníky porcelánu, zámků, historie, nebo se chcete vydat do lázní, v Klášterci nad Ohří si na své určitě přijdete. Město myslí i na děti, pro které jsou v různých částech města vybudovaná krásná hřiště. Klášterec navíc není velmi exponovaným městem, takže tu najdete i tolik potřebný klid.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz