Hlavní obsah
Cestování

Turisty opomíjené městečko Kralupy nad Vltavou je místem mnoha překvapení

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava, Kralupy nad Vltavou

Kralupy nad Vltavou jsou malé městečko ležící 25 km severně od Prahy. Na první pohled se zdají jako městečko pro turisty nezajímavé, ale opak je pravdou. V Kralupech nad Vltavou najdeme mnoho krásných zastavení.

Článek

Dominantou Kralup je bezesporu novogotický kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava, který najdeme na Palackého náměstí. Jednolodní kostel byl postaven v 19. století. Kostelu nechybí hranolová věž, která je vysoká 63 metrů.

Naproti kostelu Nanebevzetí Panny Marie a svatého Václava najdeme sochu na lavičce spokojeně sedícího Švejka s pejskem. Autorem sochy, která byla odhalena v roce 2017, je sochař Albert Králíček z Nové Paky.

Když se z Palackého náměstí vydáte po červené turistické značce směrem k Vltavě, během pár minut dojdete k ozubenému Miřejovickému kolu, které pochází z miřejovické vodní elektrárny, kam bylo nainstalováno v letech 1924 - 1928 a které bez problémů pracovalo až do roku 2011. Kolo sloužilo k převodu energie od vlastní turbíny ke generátoru vyrábějícímu elektrický proud.

Kousek od Miřejovického kola najdete Miřejovický regulátor otáček. Tento stojanový hydraulický regulátor otáček sloužil původně k ovládání Francisovy turbíny ve vodní elektrárně Miřejovice. Byl vyroben roku 1924 a v provozu byl 83 let.

Na druhém břehu řeky Vltavy, v místní části Lobeček, najdete virtuální naučnou ekostezku v Parku čtyř ročních období. Virtuální naučnou ekostezku tvoří 12 zastavení s QR kódy. Sady různých otázek podle ročních období vás seznámí s historií, přírodou a ekologií. Přibližně 200 metrů od konce ekostezky najdete na břehu řeky Vltavy fotorám s výhledem na zámek Nelahozeves.

Při návštěvě Kralup nad Vltavou byste neměli minout Hostibejk. Je to nádherný kus přírody, odkud je nádherný pohled na město a ještě mnohem dál. Část Hostibejku je od listopadu 2002 přírodní památkou. Přírodní památka zahrnuje vrch, který v minulosti býval dnem pravěkého moře. Výběžek tvoří kladenské souvrství svrchního karbonu ve formě pískovců s podílem nestabilních zrn a slepenců.
Dnes je lokalita zalesněna a slouží jako městský park. Zajímavostí je, že v průběhu 2. světové války bylo do pískovcového bloku vytesáno několik protileteckých krytů, které se zčásti dochovaly dodnes.

Na Hostibejku si můžete projít naučnou stezku Hostibejk, která vás pomocí 6 infopanelů seznámí s částí vrcholu a úbočím, které je geologicky cenné. Naučná stezka není nijak značená a infopanely se nachází náhodně napříč parkem. I přesto se vyplatí za informacemi vydat, neboť jen díky infopanelům se dozvíte zajímavé informace o místní přírodě a zároveň se seznámíte s historií tohoto nádherného místa.

Hostibejk není jen krásná příroda, pískovcové skály a výhledy. Najdete tu také muchomůrku, vyhlídkový altán i pozorovatelnu civilní obrany. Na Hostibejk se můžete vydat jak po schodech, tak i jednou z několika dalších cest.

Jak se v Kralupech nad Vltavou říká, kdo nebyl na Hotibejku, jako by v Kralupech nebyl. Za sebe musím říct, že Hostibejk je opravdu místo, které byste při návštěvě Kralup minout neměli. Je to oáza klidu kde, ač je to k nevíře, možná nepotkáte živou duši.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz