Hlavní obsah

Na Prachandu za dobrým jídlem i příjemným prostředím

Foto: Jana Jirásková Beranová

Vepřový plátek z krkovice se slaninou a sýrem s hranolkami v restauraci Na Prachandě na Dobříši

Najít restauraci, ve které se za rozumnou cenu dobře najíme, je v dnešní době mnohdy oříšek. Velkým překvapením posledních cest proto pro mne byla restaurace Na Prachandě, která mne překvapila nejen jídlem.

Článek

Zvenčí restaurace ničím zvláštním nezaujme. Jen malé parkovišťátko upozorní na to, že v restauraci jsou vítaní i řidiči, což by sice u restaurací umístěných kousek od sjezdu z dálnice mělo být pravidlem, ale není tomu tak. Jakmile však do restaurace vstoupíte, budete překvapeni.

Interiér restaurace je nejen prostorný a dobře prosvětlený. Stoly jsou rozestavěné tak, aby měl každý návštěvník pohodlí a nebyl rušen hovorem od sousedního stolu. Částečně oddělený je i dětský koutek, který je návštěvníky hojně využíván.

Menu restaurace je sestavené tak, aby si vybral úplně každý. Nechybí množství pokrmů s masem, omáčky ani jídla bezmasá. Co mne hodně překvapilo, bylo, že u každého jídla byly uvedené alergeny. Seznam alergenů nebyl nikterak dlouhý a pokrmy, které se tradičně připravují bez náhražek a nastavování, opravdu bez alergenů byly. Za což má ode mne kuchař velké díky.

Sama jsem si k obědu dala z poledního menu vepřový plátek z krkovice se slaninou a sýrem s hranolkami. Nebyl to gurmánský zážitek jako z michelinské restaurace, to opravdu ne. I když vím, že bych se takovýmto jídlům měla vyhnout, občas zhřeším. A nestydím se za to. Jídlo bylo dobré, za rozumnou cenu. A ať se vám to líbí nebo ne, nebylo mu co vytknout.

Číšník, který mne obsluhoval, byl milý, vstřícný a rychlý. Věděl přesně, z čeho se jídla v nabídce skládají, díky čemuž jsem nemusela mít obavy se v restauraci najíst. Bylo mi nabídnuto, že si přílohu mohu vyměnit za jinou, ale to jsem s díky odmítla nejen z úcty ke kuchaři.

V den mé návštěvy této restaurace bylo jen několik málo jídel bezlepkových. Hodně jídel mělo jako přílohu knedlík, nebo se jednalo o zahuštěné omáčky. Měla jsem hlad, který by salát neuspokojil. Tak jsem zhřešila. A opravdu toho nelituji.

Vím, že se nemusím obhajovat. Ale v tomto případě mi to nedá. Na sociálních sítích se na mne snesla vlna kritiky, že takováto jídla do restaurací nepatří. A snad mají lidé, kteří mi to psali, pravdu. Sama tento typ jídel nevyhledávám. Ale buďme k sobě upřímní. Opravdu nikdy nezhřešíte? Opravdu si nikdy nedáte jídlo, u kterého víte, že pro vaše tělo není nejlepší? A v neposlední řadě je nasnadě ptát se, zda je opravdu nutné, aby všechny restaurace podávaly jídlo podle nejnovějších gastronomických trendů a byly jako přes kopírák?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz