Hlavní obsah
Jídlo a pití

Navštívit michelinskou restauraci je nejen gurmánský zážitek

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Ilustrační obrázek

Ať si říká kdo chce co chce, navštívit michelinskou restauraci by měl minimálně jednou za život každý z nás. Nikdy jsem tomuto ocenění velkou váhu nepřikládala, ale to, co jsem v takto oceněné restauraci zažila, to se jen těžko popisuje.

Článek

Kritizovat umí každý a hledat negativa také. Restaurace oceněná michelinskou hvězdou musí být drahá. Návštěva michelinské restaurace je snobská záležitost. Návštěva michelinské restaurace mne zruinuje. Lidé se mi budou smát, jak jím. A dalších negativ bych napsala ještě nespočet. Mnoho důvodů, proč michelinskou restauraci nenavštívit, má většina z nás. Ale proč se sebrat a do michelinské restaurace vyrazit, to už ví jen málokdo.

Jídlo, na které nezapomenete

Jídlo v michelinské restauraci by měl být opravdový gurmánský zážitek. To, co jsem zažila já, opravdový zážitek byl. Jídlo bylo připravené z čerstvých surovin. Neobsahovalo umělá dochucovadla a levné koření. Chutě jídla byly vyvážené. Ale i přesto musím konstatovat, že byť jídlo bylo nezapomenutelné, navštívila jsem dvě restaurace, ve kterých bylo jídlo na stejné úrovni, jen nemají michelinskou hvězdu.

Obsluha, na které vše stojí

Profesionální a vstřícná obsluha udělá z návštěvy restaurace stejný zážitek jako výborné jídlo. Kdo by se také rád vracel do restaurace, kde si připadá nevítaný. Tohle naštěstí v michelinské restauraci jen tak nezažijete. Na obsluhu jsou kladeny vysoké požadavky, a protože pracovat v takovéto restauraci je prestižní záležitost, udělá, co je v jejích silách, aby v restauraci mohla pracovat co nejdéle. To ovšem neznamená, že si nechá zákazníka přerůst přes hlavu.

V michelinské restauraci vás obsluha usadí ke stolu velikosti, která odpovídá počtu osob. Přinese vám jídelní a nápojový lístek, zeptá se, co si dáte k pití, a nabídne vám předkrm. Vše běží jako na drátkách. Pokud zjistí, že něco nemůžete, nabídne vám alternativu. Přesně zná složení pokrmů. Ví, jaké nápoje se k vámi vybranému jídlu hodí.

Protože pro každé jídlo je vhodný jiný příbor, máte na stole všechny základní příbory. Ve chvíli, kdy vám obsluha objednané jídlo nese, už máte na stole připravený příbor, který máte na konkrétní pokrm použít. Vše jde tak rychle, že si ani nevšimnete, že se vám příbory u ruky změnily.

Michelinská restaurace není fastfood a příprava jídla trošku času zabere. I proto jsou vám nabízeny předkrmy a další doplňková jídla té nejlepší kvality. Například v michelinské restauraci Café Imperial Zdeňka Pohlreicha vám nabídnou paštiku s domácím pečivem. Ve chvíli, kdy obsluha zjistí, že nesmíte lepek a proto jídlo odmítáte, nabídne vám domácí bezlepkové pečivo. Bez příplatku. Bez otázky. Úplně automaticky.

Být servírkou či číšníkem v takovéto restauraci není snadné, ale nechat se v této restauraci obsluhovat, to je zážitek. Tak vysoký standard jen tak nezažijete.

Prostředí nehraje úplně prim

Prostředí restaurace je důležité, ale každý máme svůj vkus. Michelinské restaurace bývají stylizované k pokrmům, které podávají. Ale nenechte se zmýlit. Skvělý steak dostanete i v restauraci, která jako by vypadla z minulého století.

Důvodů, proč by alespoň jednou za život měl michelinskou restauraci navštívit každý z nás je mnoho. Kdo nezažil tento standard, jen těžko ohodnotí kvalitu jiných restaurací. A že hodnotitelů restaurací je.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz