Hlavní obsah
Cestování

Nenáročný výlet pro celou rodinu: Rozhledna Kbíl a Kbílský dolmen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Kbílský dolmen

Rozhlednu Kbíl najdete v krásné jihočeské přírodě nedaleko Strakonic. Z rozhledny je krásný výhled nejen na Strakonice, ale i na blízkou Šumavu.

Článek

Kousek od rozhledny Kbíl je malé parkoviště, na kterém se dá bezplatně zaparkovat. Z parkoviště je to na rozhlednu opravdu jen kousek. Cesta vede do táhlého kopečka a je sjízdná i pro kočárek.

Cesta na rozhlednu Kbíl je z parkoviště značená žlutou turistickou značkou. Trasa vede kolem kapličky, od které je krásný výhled do blízkého okolí, minete i kříž, který je umístěn na louce, kousek od cesty. Pokud se chcete ke kříži vydat, podívejte se do mapy, kde přesně se nachází. Ze značené cesty není vidět. Od kříže je krásný výhled do okolí. Navíc se tu dá posedět a odpočinout si.

Cesta od parkoviště na rozhlednu nezabere ani půlhodinku. Až k rozhledně dorazíte, může vás překvapit plot a zamčená branka. Branku vedoucí k rozhledně najdete u lesa. Od cesty je hůře vidět. Branka není zamčená, jen je třeba vzít za kliku.

Na rozhlednu Kbíl vede 147 schodů. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce 27 metrů. Z rozhledny je krásný výhled na Šumavu a Pošumaví, Strakonicko i Blanský les. Rozhledna byla zpřístupněna v roce 2008.

Kousek od rozhledny Kbíl je v lese ukrytý Kbílský dolmen. Vede k němu pěšinka, které si určitě všimnete u branky vedoucí k rozhledně. Pěšinka pro kočárek sjízdná není. Pokud jste se na rozhlednu vydali s kočárkem a chcete vyrazit i k dolmenu, následujte dál žluté turistické značení. To vás k dolmenu dovede. Cesta je jen o trošku delší, než cesta po pěšince.

Kbílský dolmen jsou tři kamenné bloky, které připomínají dolmen - velký kamenný stůl vytvořený lidmi v dávnověku. Kbílský dolmen však pravděpodobně vznikl přírodní cestou, zvětráváním a řícením skal. U dolmenu si můžete všimnout několika kamenných soch postavených různě po okolí.

Vstupné se na rozhlednu Kbíl ani u Kbílského dolmenu neplatí. Rozhledna i dolmen jsou volně přístupné. Vstup na rozhlednu je na vlastní nebezpečí. Byť je rozhledna ve skutečnosti telekomunikační věž, za návštěvu rozhodně stojí. Výhled z rozhledny je opravdu moc pěkný.

Další tipy na výlety najdete na webu tulacci.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz