Hlavní obsah
Cestování

Nuda v Brně rozhodně nehrozí

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Socha Jošta Moravského na Moravském náměstí v Brně

Brno je počtem obyvatel i rozlohou druhé největší město České republiky. Nachází se na Moravě a má hodně co nabídnout. Brno je nejen historické město opředené mnoha pověstmi a legendami. Brno je také krásná příroda a zajímavá podzemí.

Článek

Na návštěvu Brna si vyhraďte minimálně dva dny. Za kratší dobu projít Brno rozhodně nestihnete. Vždyť jen vycházka na Špilberk zabere půl dne a to v případě, že si ho neprohlédnete se vším, co toto krásné místo nabízí.

Špilberk, to je nejen gotický hrad, který byl postavený ve druhé polovině 13. století jako sídlo moravských markrabat. Na Špilberku najdete i vyhlídkovou věž, ze které vás čeká nádherný výhled jak na Brno, tak i do jeho okolí. Na Špilberku najdete také Muzeum města Brna, ve kterém si můžete prohlédnout několik stálých expozic, například Barokní lékárna, Od moderny po současnost, Od renesance po modernu a mnoho dalších. Podívat se můžete také do kasemat či barokní kaple.

Hrad Špilberk je obklopen parkem Špilberk. Park je protkán nespočtem cest a pěšinek. V parku najdete několik soch, altány, fontány a mnohé překvapí přítomnost koní, kteří spásají místní trávník. Součástí parku je obnovená vinice a několik vyhlídkových míst.

Kousek pod Špilberkem najdete kostel sv. Jakuba, který právě prochází rekonstrukcí, ale i přesto v něm můžete navštívit jeden český unikát. Podzemí tohoto kostela ukrývá tříkomorovou kostnici, která vznikla pravděpodobně v 17. století. Jedná se o největší kostnici v České republice. Na rozdíl od kostnice v kutnohorské Sedleci je brněnská kostnice více přátelská a kromě expozice lidských kostí vás seznámí s její historií, poskytne vám informace o kostech a můžete si prohlédnout i to, jak vypadají některá zranění.

Od kostnice je to jen pár kroků přes náměstí Svobody, na kterém najdete Brněnský orloj z roku 2010 a barokní morový sloup z roku 1689, do Sklepa pod Novou radnicí. Tento sklep vás vtáhne do minulosti a seznámí vás s brněnskými pověstmi. Kdo by si myslel, že je expozice pouze pro děti, hodně by se mýlil. Děti si tu určitě na své přijdou, něco se naučí a ještě se dobře pobaví, ale dospělí tu získají přehled o dějinách města Brna s širšími souvislostmi.

Když už jsem zmínila budovu Nové radnice, musím vás zavést i k budově Staré radnice, která je opředena mnoha pověstmi a legendami. Budova Staré radnice pochází ze 13. století a její součástí je vyhlídková věž, ze které je nádherný pohled na Brno a okolí. Na budově Staré radnice najdete plastiky, ke kterým se vážou pověsti, se kterými se seznámíte ve Sklepě pod Novou radnicí. V průchodu pak najdete brněnského draka, který cení zuby na všechny příchozí.

Jen pár kroků od budovy Staré radnice najdete Zelný trh, jehož dominantou je kašna se sochou Herakla. Kašna nyní prochází rekonstrukcí, ale i přesto byste Zelný trh navštívit měli. Pravidelně se tu konají trhy, které mají velmi příjemnou atmosféru.

V neposlední řadě byste při návštěvě Brna neměli minout vodojemy na Žlutém kopci, které se po mnohaleté rekonstrukci letos otevřely veřejnosti. Výstavba vodojemů proběhla v letech 1874, 1894 a v roce 1917. V provozu byly až do roku 1997. Tyto vodojemy jsou labyrint chodeb, které byly vystavěny s maximální přesností. Kromě zvláštní atmosféry a různých ozvěn se tak můžete těšit na spoustu optických klamů, přičemž ten největší je asi pohled do nekonečna. Vodojemy jsou z větší části bezbariérové, navštívit je tak může opravdu každý. Až se do vodojemů vypravíte, obujte si, prosím, pevnou obuv. Na některých místech je stále trošku vody a zem může být kluzká.

Jak už nadpis sám říká, nuda v Brně rozhodně nehrozí. Další tipy, kam v Brně vyrazit, najdete v dalších článcích. Nebudou chybět ani tipy, kde se v Brně dobře najíte, kde vám uvaří skvělou kávu a dokonce vás zavedu na místo, kde kromě kávy připravují i čím dál tím oblíbenější nápoj zvaný cascara.

Zdroj: https://www.gotobrno.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz