Hlavní obsah
Cestování

Olomouc, město památek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Budova radnice, Olomouc

Olomouc je město plné památek a vyhlídkových věží, na které by se měl vydat každý, kdo se rozhodne Olomouc navštívit.

Článek

Nejznámějším místem v Olomouci je Horní náměstí, na kterém se nachází mariánský sloup Nejsvětější Trojice, který je od roku 2000 zapsán na seznamu světového dědictví UNESCO. Mariánský sloup byl postaven Václavem Renderem roku 1716. Na sochařské výzdobě se podíleli F. Sattler, O. Zahner a J. M. Sherhauf. Vrcholové pozlacené sousoší je dílem S. Forstnera. Sloup Nejsvětější Trojice má největší barokní sousoší v českých zemích výjimečné jak svými rozměry, tak svou bohatou figurální výzdobou. Pozorným očím neuniknou schody vedoucí k morovému sloupu. Schody jsou přístupné, a kdo je zdolá, bude moci nahlédnout do kaple, která se v mariánském sloupu Nejsvětější Trojice ukrývá.

Od sloupu Nejsvětější Trojice se nám naskytne nádherný pohled na olomouckou radnici. Budova radnice je původně raně gotické sídlo městské správy, které bylo zbudováno na základech kupeckého domu na sklonku 14. století. Budova prošla zásadní přestavbou v polovině 15. století, kdy bylo vytvořeno druhé patro spolu s goticky stylizovanou kaplí sv. Jeronýma. V průběhu druhé poloviny 16. století byla stavba barokně upravena a doplněna výrazným renesančním portálem.

Součástí radnice je i šestipatrová věž se zabudovaným olomouckým orlojem. Olomoucký orloj je druhým nejstarším orlojem u nás a jedním z mála heliocentrických strojů tohoto druhu na světě. Podle pověstí má ve výklenku na severní stěně radnice své místo od 15. století, ale přesné informace nejsou známé. První písemně doložená zmínka o olomouckém orloji je z roku 1519. Mozaiková výzdoba byla v 50. letech 20. století upravena v duchu socialistického realismu Karlem Svolínským. Zajímavostí olomouckého orloje je, že odbíjí pouze poledne. V jiné hodiny si produkci orloje neužijete. Orloj je však volně přístupný, prohlédnout si ho můžete kdykoli.

Součástí budovy radnice je Radniční věž. Věž je vysoká 75 m a fungovala většinu času jako strážní. Stavba byla dokončena v roce 1443, ale na současnou výšku nabyla až při úpravě v letech 1601-1607. Na Radniční věž je možné vystoupat. Vstupné do věže se nehradí. Výstup na věž je možný pouze tehdy, když probíhá prohlídka města. Čas, kdy můžete věž navštívit, doporučuji předem e-mailem ověřit na místním infocentru. Z několika veřejných zdrojů načerpáte různé informace a může se vám stát, že se na Radniční věž nepodíváte.

Pokud jste výstup na Radniční věž netrefili, nezoufejte. Kousek od Radniční věže stojí Svatomořická věž. Na Svatomořickou věž je vstup dobrovolný. Na rozdíl od Radniční věže je Svatomořická věž otevřena pravidelně od 8.00 hod. do 18.00 hod. Z Horního náměstí stačí projít budovou Edelmannova paláce a během několika málo minut dojdete ke kostelu sv. Mořice, jehož součástí je Svatomořická věž.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Svatomořická věž

Svatomořická věž je vysoká 46 metrů a máte z ní Olomouc a široké okolí jako na dlani. Z věže můžete obdivovat krásu Olomouce i vzdálených hor a hlubokých lesů. Na Svatomořickou věž vedou dvě schodiště. Nahoru doporučuji vyjít po točitém kamenném schodišti. To je opravdu zážitek. Nezapomeňte se shora podívat uprostřed schodiště dolů. Pro cestu dolů doporučuji vydat se po schodišti kovovém. Od cesty se budete moci seznámit s historií kostela i věže. A také si prohlédnete kostelní zvonici.

Dalším zajímavým zastavením v Olomouci je katedrála sv. Václava. Sídelní kostel Olomoucké arcidiecéze byl vysvěcen již v roce 1131. Z původní románské baziliky dostal několika přestavbami současnou podobu gotické trojlodní katedrály. Zejména díky svým věžím je dominantou města. Nejvyšší jižní věž měří 101 m a je tak druhou nejvyšší kostelní věží v ČR a nejvyšší kostelní věží na Moravě. V jižní věži je umístěn největší moravský zvon sv. Václav.

V interiéru katedrály sv. Václava se nachází i relikviář s ostatky sv. Jana Sarkandera. Veřejnosti je přístupná dvoupatrová krypta pod presbytářem, která rozhodně stojí za vidění. Zajímavý výklad si pak můžete poslechnout od zaměstnance. Vstupné do katedrály se neplatí, vstupné do krypty je dobrovolné.

V Olomouci je mnoho historických míst a staveb k vidění. Za vidění stojí barokní opevnění, které má mnoho bašt, branek a výpadů. Asi nejzajímavější pohled na opevnění je z Bezručových sadů. V Olomouci najdete mnoho fontán a mariánských sloupů. Křivolaké uličky v centru Olomouce byste také minout neměli.

Olomouc však není pouze historické město. Olomouc je i město květin. Slavnou výstavu Flora Olomouc zná snad každý. Ale věděli jste, že skleníky výstaviště Flora Olomouc jsou mimo měsíce ledna otevřené po celý rok? Od dubna do konce října jsou otevřené od úterý do neděle, v ostatních měsících pouze o víkendu. Ale o tom, kam se za květinami v Olomouci vydat, budu psát v jednom z následujících článků.

Další tipy na výlety najdete na webu tulacci.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz