Hlavní obsah
Cestování

Ostrava, město jiné, než jaké jste čekali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Ostrava

Ostrava je známé průmyslové, hornické a hutnické město. Mnohé proto překvapí, kolik zeleně je v Ostravě k vidění. Za procházku rozhodně stojí Komenského sady, které najdete u toku řeky Ostravice.

Článek

Komenského sady jsou jedny z největších sadů v Česku. Rozprostírají se na ploše větší než 30 ha. Sady byly založeny v roce 1894, od roku 1919 jsou pojmenovány po Janu Ámosovi Komenském. Kromě chodníků pro pěší vede přes park cyklostezka a dráha pro in-line bruslaře. V sadech nechybí dětské hřiště, busta Jana Ámose Komenského a kovové sochy, které zpestří procházku. Zajímavostí je, že v sadech byl v roce 1924 založen první tenisový klub v Ostravě. Součástí Komenského sadů je památník a mauzoleum Rudé armády. Památník byl odhalen v roce 1946 k příležitosti oslav 1. výročí osvobození republiky.

Kousek od Komenského sadů najdeme Husův sad. V místě současného sadu se od druhé poloviny 17. století nacházel jeden z nejstarších ostravských hřbitovů. Zrušen byl koncem devadesátých let 19. století a dnes je jeho připomínkou neogotická hřbitovní kaple sv. Alžběty. Kromě množství zeleně zde naleznete dětské hřiště, pomník legionářů nebo zajímavý vodotrysk.

U Husových sadů najdeme pomník Věry Špinarové. Pomník zpěvačky byl slavnostně odhalen 16. října 2018. Jejím autorem je sochař David Moješčík. Od sochy Věry Špinarové můžeme vidět evangelický kostel postavený ve stylu holandské renesance, ovlivněné secesí.

Nedaleko Husových sadů najdeme park Čs. letců a Bezručův sad. Za Bezručovým sadem je k vidění těžní věž dolu Jindřich. Těžní věž s historickou budovou z režného zdiva stojí v novodobé zástavbě v blízkosti centra města a je působivou připomínkou hornické minulosti Ostravy.

Černouhelný hlubinný důl Jindřich byl hlouben od roku 1853. Od roku 1856 patřil společnosti Severní dráha Ferdinandova (velký podíl v ní měli Rothschildové). V roce 1932, v době hospodářské krize, se na dole přestalo těžit uhlí a až do roku 1960 sloužil jen jako pomocný závod pro důl František (pozdější Důl Odra). Těžní věž a budova jsou od roku 1958 kulturní památkou.

Na prohlídku Ostravy jsem neměla mnoho času. Nestihla jsem navštívit známá místa i mnoho míst, která jsou dle slov mnohých zajímavá a stále pro turisty neznámá. Dnes už však vím, že se do Ostravy zase vydám. A ze seznamu ostravských cílů si odškrtnu další místa, která stojí za vidění.

Málem bych zapomněla na tip, kde se dá dobře najíst. Vlastně jídlo bylo mým hlavním ostravským cílem. Zastavila jsem se na vyhlášený burger v Mama’s bistru. Burgery tu mají opravdu výborné, dokonce i bezlepkové jsou v chutných houskách. Prodávají tu fantastické domácí limonády. Taková levandulová je opravdu třída. Domácí hranolky tu dělají nejlepší, jaké jsem kdy jedla. Domácí dipy jsou tou pověstnou třešničkou na dortu.

Pokud se do Mama’s bistra vydáte, doporučuji udělat si na jejich webu rezervaci předem. Jinak se vám může stát, že nebudete obslouženi a z pro mne neznámého důvodu vám nebude nabídnuto ani jídlo s sebou, které také běžně dělají. Dokonce na balení burgerů s sebou používají krabičky, díky kterým se burger nezapaří a nerozpadne.

Další tipy na výlety najdete na webu tulacci.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz