Hlavní obsah
Cestování

Planetární stezka v Uherském Brodě je jednou z nejhezčích naučných stezek v České republice

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Planeta Jupiter na Planetární stezce Uherský Brod

Planetární stezka provází návštěvníky Uherským Brodem a zavede je až k hvězdárně, odkud je krásný pohled na město i do blízké přírody. Stezka je dlouhá 2 kilometry a má krásně propracovaná zastavení.

Článek

Planetární stezka seznamuje návštěvníky s jednotlivými planetami Sluneční soustavy. Součástí naučné stezky jsou zmenšené modely planet, přičemž nechybí ani model trpasličí planety Pluto. Na poslední části trasy poblíž hvězdárny se Planetární stezka potkává s Galaktickou stezkou. Zde se na pěti panelech dovíte zajímavé informace o vesmíru za hranicemi naší Sluneční soustavy.

Jednotlivá zastavení naučné stezky v mapách nenajdete, ale stezka samotná v mapách zakreslena je. Je proto třeba nechat se vést turistickým značením a koukat kolem sebe. Několik zastavení na trase krásně splývá s okolím a všimnete si jich až ve chvíli, kdy stojíte přímo u nich.

Trasa Planetární stezky prochází Uherským Brodem. Kromě znalostí o Sluneční soustavě tak návštěvníci uvidí i místa spojená s místním rodákem Janem Amosem Komenským. Stezka návštěvníky zavede k muzeu tohoto velikána a také k obelisku Via Lucis, který odkazuje na dílo Jana Amose Komenského.

Posledním zastavením Planetární stezky je hvězdárna s celoročně bohatým programem, který je vždy přizpůsoben publiku. Na své si tak přijdou malí i velcí návštěvníci. V pozorovatelnách jsou nainstalovány velké i malé dalekohledy, které nabízejí jedinečný zážitek z pozorování denní i noční oblohy. Prohlídky pro veřejnost vedou odborní vědečtí asistenti, kteří návštěvníkům nejen ukáží nespočetné krásy, které lze v období návštěvy hvězdárny pozorovat, ale také osvětlí mnohé taje vesmíru kolem nás.

Planetární stezka v Uherském Brodě přibližuje návštěvníkům sluneční soustavu prostřednictvím zmenšených modelů a informačních panelů a je jednou z nejkrásnějších naučných stezek u nás. Je propracovaná do posledních detailů. Je nepoškozená a to i přesto, že návštěvníky přiměje nejednou se naučných panelů dotknout či je jinak blíže prozkoumat. Tato naučná stezka za návštěvu rozhodně stojí. Provede vás krásným městem a poskytne vám mnoho zajímavých informací.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz