Hlavní obsah
Cestování

Přírodní park Pod Štědrým, to je nádherná příroda 40 km od Plzně

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Přírodní park Pod Štědrým

Přírodní park Pod Štědrým je chráněné území o rozloze 25 km2 založené v roce 1979 za účelem zachování krajinného rázu harmonické, ryze české krajiny. Kromě krásné přírody tu uvidíte mnoho zajímavých míst.

Článek

Dominantou přírodního parku pod Štědrým je vrchol Štědrý s nadmořskou výškou 668 metrů. Cestou na vrchol se vám naskytne mnoho krásných výhledů. Na samotném vrcholu najdete hrob posledního vrčeňského Kelta, který skonal pod kuchyňským válečkem své družky.

Na vrcholu Štědrý můžete vidět i několik naučných tabulí. Kdysi tu byla značená naučná stezka, ale ta je již dávno minulostí. Abyste trasu naučné stezky našli, musíte se nechat vést mapou. V lese na mnoha místech turistické značky chybí. Naučná stezka má sedm zastavení a poví vám zajímavé informace o lokalitě a seznámí vás s místní flórou i faunou.

V přírodním parku pod Štědrým najdete několik studánek. Ve studánce U jezevce Pepi (ano, tak se studánka opravdu jmenuje, nejedná se o pravopisnou chybu), se můžete osvěžit díky nevysychajícímu pramenu, dle dostupných informací, kojenecké vody. Kousek od studánky U jezevce Pepi, u Velkého přebudovského rybníku, najdete studánku beze jména. Je na krásném místě, z cesty není skoro vidět, ale bývá bez vody, stejně jako studánka Dobrá voda, kterou najdete nedaleko vrcholu Štědrý. V přírodním parku je několik dalších studánek, ale povětšinou se jedná o prameniště a na místě tak najdete pouze velkou louži.

Zajímavostí přírodního parku Pod Štědrým je Kamenná slepice. Najdete jí v lese kousek od obce Přebudov. Na první pohled si Kamenné slepice nemusíte všimnout, ale může se vám také stát, že se jí pořádně leknete. Proč, to zjistíte, až se ke Kamenné slepici vydáte.

V přírodním parku Pod Štědrým nechybí rybníky. Některé svádí ke koupání, jiné pouze k procházce. Ať tak či onak, vždy jsou součástí nádherné přírody a za vidění stojí.

Zajímavostí přírodního parku Pod Štědrým jsou staré cesty. Kde přesně se nachází, to vám nepovím. Narazit na ně můžete při procházkách napříč přírodním parkem. Jedna z nejzřetelnějších cest se nachází v lese kousek za obcí Liškov a vede podél Bílého potoka. Nad touto cestou je novější polní cesta. Stará cesta je stále schůdná a ohraničují jí kamenné valy. Za mne je to jedno z nejkrásnějších míst v celém přírodním parku.

Bílý potok, to je poklad přírodního parku Pod Štědrým. Zmínky o tomto potoku jen těžko někde najdete, ale když se k potoku vydáte, místy si budete připadat jako na Stvořidelch, která jsou známým zastavením na řece Sázavě. Co do velikosti nemůže Bílý potok Sázavě konkurovat, ale krásou místa Stvořidla hravě dorovná.

Přírodní park Pod Štědrým je nádherná příroda se zajímavými zastaveními. Většina míst je sjízdná pro kolo, terénní koloběžku i terénní kočárek. V přírodním parku vás čekají i nádherné výhledy na blízké Brdy i do hloubi Plzeňského kraje. Jediné, co v přírodním parku Pod Štědrým chybí, jsou odpočinková místa. Ale třeba se to jednou změní.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz