Hlavní obsah
Cestování

Přírodní rezervace Vrbenské rybníky, oáza klidu u Českých Budějovic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Přírodní rezervace Vrbenské rybníky

Přírodní rezervaci Vrbenské rybníky najdete na kraji Českých Budějovic. Skládá se z deseti rybníků, mezi kterými vede několik naučných stezek. Přírodní rezervace je z velké části bezbariérová, navštívit jí tak může opravdu každý.

Článek

Přírodní rezervace zahrnuje kromě deseti rybníků a množství naučných stezek i přilehlé louky a mokřady. Díky skvělým podmínkám tato oblast vyhovuje nejrůznějším druhům vodního ptactva a motýlům. Vidět tu můžeme také nejrůznější druhy rostlin či hub.

Při návštěvě přírodní rezervace Vrbenské rybníky byste měli vidět rybník Domin, který má velký ornitologický význam. Na hladině rybníka jsou upravená hnízdiště pro vodní ptactvo, kterých tu můžete vidět několik druhů. O jaké druhy se jedná, to zjistíte z několika naučných stezek, které vedou přírodní rezervací.

Naučné stezky jsou různého stáří a každá má své téma. Jsou různě zpracované a nechybí ani interaktivní zastavení. Na nejednom zastavení jsou poznávací panely s informacemi o daném druhu ptactva, na jiných zastavení zjistíte bližší informace o celé přírodní rezervaci. U rybníků nechybí naučné tabule, které informují o tom, čím v jakém období ptactvo krmit, a čím by se místní ptactvo rozhodně krmit nemělo.

Na hrázích rybníků stojí za vidění rybářské domky. Vím, v jižních Čechách nechybí snad u žádného rybníku. Ale jinde po republice by tyto domky jeden pohledal. I díky těmto dřevěným domkům získává přírodní rezervace Vrbenské rybníky své kouzlo.

Přírodní rezervace Vrbenské rybníky stojí za návštěvu v každém ročním období. Nyní, na podzim, když se barví listí stromů, je procházka mezi rybníky nezapomenutelná. Aleje majestátních stromů lemují místní cesty a hrají všemi hřejivými barvami podzimu.

Kudy přírodní rezervaci projít, vám přesně neřeknu. Cest mezi rybníky je několik. Doporučuji vám prokličkovat mezi rybníky cestami, po kterých vás nohy ponesou. Protože v přírodní rezervaci nechybí velké množství laviček a odpočinkových míst, nemusíte mít strach, že by si nebylo kde sednout a načerpat síly na další část výletu.

Nedaleko přírodní rezervace Vrbenské rybníky najdete penzion U Lesa. Penzion je útulný, dog i baby friendly. K relaxaci můžete využít i jeho zahradu. K pobytu v penzionu U Lesa si můžete objednat masáže a nechybí ani Whirpool. Z penzionu U Lesa jste v přírodní rezervaci za necelých 10 minut pěšky. Do centra Českých Budějovic je to 10 minut autem. Já jsem si pobyt v penzionu U Lesa užila a mohu vám ho vřele doporučit.

Další tipy na výlety, recenze a doporučení najdete na webu tulacci.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz