Hlavní obsah

S kolobrndou napříč Českem: Vybíráme koloběžku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Ilustrační obrázek

Jízda na koloběžce je zábava, kterou když jednou zažijete, musíte ji zopakovat. Aby se vám dobře jezdilo, mám pro vás několik tipů, na co se zaměřit při výběru koloběžky.

Článek

Na váze záleží

Byť se to nezdá, i koloběžka se někdy pronese a mnohdy se i proveze. Na koloběžce nesjíždíme pouze z kopce, ale můžeme na ní najezdit i mnoho desítek kilometrů, které ne vždy vedou po rovince. I proto je váha koloběžky důležitá. Zdolat kopec na těžké koloběžce člověka unaví. A co teprve přenášení koloběžky přes nečekané překážky nebo po schodech. Koloběžka proto musí být lehká a měli bychom ji snadno zvednout do výšky.

Terén hraje prim

Při pořízení koloběžky bychom si měli dobře promyslet, po jakých cestách budeme na koloběžce jezdit. Pro cesty přírodou bychom si měli pořídit koloběžku s odpruženou vidlicí. Byť jsou tyto koloběžky o pár stokorun dražší a přibližně o jeden kilogram těžší než koloběžky bez odpružené vidlice, nejen vaše ramena tuto vychytávku ocení. Navíc přední výrobci koloběžek včetně českého výrobce koloběžek Crussis mají na svých koloběžkách možnost uzamknutí odpružené vidlice pro jízdu na asfaltu. Vím, že každý kilogram váhy koloběžky se počítá, ale v tomto případě raději upřednostním komfort a možnosti, než váhu jako takovou.

Pokud plánujete jezdit po městě a cyklostezkách, měla by vám stačit klasická koloběžka. Každopádně v tomto případě je třeba trasy po cyklostezkách lépe plánovat. Ne každá cyklostezka má dobrý povrch a mnohdy se i na ní odpružená vidlice hodí.

Na materiálu až tak moc nezáleží

Odolný materiál nebo ultralehká koloběžka? Nad tím se zamýšlí mnoho z nás. Sama mám ozkoušenou hliníkovou koloběžku od české společnosti Crussis. A byť si mnoho z nás řekne, že hliník nic nevydrží, už mám najeto stovky kilometrů terénem a koloběžka je jako nová. Samozřejmě když se umyje.

Materiál jako takový tedy prim nehraje. Důležité je, aby koloběžka plnila svou funkci. I měkké materiály, jakým je například hliník, mohou být konstrukcí pro koloběžku. Koloběžka je lehoučká, snadno se s ní manipuluje a vydrží vše, co vydrží koloběžky z těžkých materiálů.

Skladnost koloběžky

Při pořizování koloběžky bychom také měli pamatovat na to, že ji musíme převézt a uskladnit. Z tohoto důvodu je důležité myslet na to, jak moc se dá koloběžka rozložit a jak náročné je koloběžku opět složit. Jak jsem psala výše, sama mám terénní koloběžku Crussis. Když jedu sama, snadno ji strčím do kufru běžného kombíku. Ani rozebírat ji nemusím. Když jedu se psem, musím z koloběžky sundat přední kolo. Díky mechanice je kolo sundané za minutku a stejně tak rychle je nandané. I proto mohu tuto koloběžku doporučit. Nejen, že projede i náročným terénem, ale zároveň se vejde do auta a v případě potřeby se snadno rozloží a zase složí.

Výška koloběžky

V neposlední řadě je třeba mít na paměti výšku koloběžky. Pro jízdu v terénu a na cyklostezkách je to důležité dvojnásob. Na cestách potkáváme větve, díry i retardéry. Při špatném výběru koloběžky se vám může stát, že předním kolem na retardér vjedete, ale rychle uvíznete. Věřte mi, to opravdu nechcete. Pokud jedete rychle a koloběžka se na místě zastaví, letíte přes řídítka. Bohužel, toto si většina z nás uvědomí až ve chvíli, kdy se zasekne. To už ovšem bývá pozdě.

Byť se může zdát, že vybrat koloběžku je náročné, není tomu tak. Dobří výrobci vám poradí, stejně jako by vám měli poradit ve specializovaných obchodech. Důležité je vědět, kam budete na koloběžce jezdit. Pak už je jen třeba dát si pozor na váhu a výšku koloběžky a můžete jít jezdit. Jak jsem psala, jízda na koloběžce je zábava. A aby zábavou byla, potřebujete tu nejlepší koloběžku pro vaše cíle.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz