Hlavní obsah
Cestování

Sedlecká kostnice je nejmorbidnější kostnicí v České republice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva

Ilustrační obrázek

Sedlecká kostnice je druhou největší kostnicí v České republice. V kostnici jsou uloženy ostatky 40 000 našich předků. V roce 1870 provedl mimořádně nápaditou výzdobu kostnice stavební mistr František Rint.

Článek

Kostnice v Sedleci u Kutné Hory je místo jen pro silnější povahy. Na ostatky 40 000 lidí, které jsou mnohdy poskládány v ne zrovna typická díla, není zrovna pěkný pohled. Některé ostatky, převážně lebky, jsou uloženy ještě celkem pietně v úhledných pyramidách. Z některých ostatků jsou vytvořeny dekorace, například erb rodu Schwarzenbergů, lustr a různé kříže. Unikátní výzdoba z lidských kosterních pozůstatků vznikla jako připomínka pomíjivosti lidského života a existence smrti. Dnes je sedlecká kostnice označována jako nejmorbidnější kostnice u nás.

Sedleckou kostnici najdeme v hřbitovní kapli Všech svatých ze 14. století. Dnešní podoba hřbitovní kaple je výsledkem barokních úprav provedených J. B. Santinim na počátku 18. stol.

Sedlecká kostnice prochází rekonstrukcí, ale přesto je veřejnosti přístupná. Vstupné pro dospělého činí 220,-Kč, což mi přijde jako částka vcelku vysoká, když skoro polovina kostnice není veřejnosti přístupná. Pokud se kromě kostnice chystáte i na prohlídku chrámu sv. Barbory, doporučuji koupit hromadnou vstupenku za 360,-Kč pro dospělého, která zahrnuje vstup do kostnice, chrámu sv. Barbory i do sedlecké katedrály.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz