Hlavní obsah
Cestování

Tajemné bytosti brdských lesů jsou k vidění ve sklepení zámku Březnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Fabián, vládce Brd

O tajemných bytostech brdských lesů se toho napsalo již mnoho. Fabiána, samotného patrona Brd, zná snad každý, kdo jednou Brdy navštívil. Ale věděli jste, že i Fabián má přátele? A dokonce i nepřátele?

Článek

Do sklepení březnického zámku vás pustí těžké kovové dveře. Velký zámek na dveřích na první pohled věstí, že vedou na místo strašidelné. Po otevření dveří vidíte jen tmu. Ze tmy tmoucí cítíte chladný vzduch, který nevěstí nic dobrého. Jen málokdo po schodech sejde s nezatajeným dechem. Jen hodně odvážný člověk se vypraví do útrob sklepení.

Jen co se nohy dotknou země, tma tmoucí se promění v přítmí. Z přítmí vystoupí strašidla a divoženky. Divoženky nejsou samy. Provází je lesní skřeti. Za lesními skřety stojí Hadí královna, která podle legendy sídlí v Krkavčích horách. Prý je to právě Hadí královna, kterou při návštěvě těchto hor můžete vidět prohánějící se na koni či jelenu.

U Hadí královny si můžete všimnout lesních skřetů. Postavy jsou to nehezké, až z nich mrazí. Z očí jim nekouká nic dobrého. Lesní skřeti se prý prohání napříč Brdy. Ale co je na tom pravdy, kdo ví. V Brdech jsem prochodila nejedny boty a nesympatického lesního skřeta jsem v nich ještě nepotkala. Snad nade mnou držel ochrannou ruku Fabián, vládce Brd a jejich dobrý duch, který nad všemi, kteří do Brd v dobrém přicházejí, drží ochrannou ruku.

I Fabiána, vládce Brd, můžete ve sklepení spatřit. Nechybí ani Divoženky, Dymovy ženy a samotný Dym, patron křivoklátských lesů. Na rozdíl od Fabiána je Dym pěkný záškodník. Objevuje se při bouřkách a na pokoji nechá jen ty, kdo do křivoklátských lesů přišli v páru.

Lesních bytostí hodných i nehodných, najdete ve sklepení mnoho. Za těžkou kovovou mříží můžete spatřit i saň. Saň je největší a nejstrašidelnější nestvůra, která má vždy několik hlav. Na rozdíl od draka má čtyři nohy a není tak nebezpečná. Neplive totiž síru a nechrlí oheň, jako její známý příbuzný. Saně se tak nemusíte bát. A kdybyste se jí náhodou lekli a vzali nohy na ramena, dejte si na schodech pozor, aby vás při úprku nepochytali čerti. I těch je totiž v tomto tajemném a strašidelném podzemí hned několik.

Expozice tajemných brdských lesů je připravena hlavně pro děti. Za sebe musím říct, že si jí užijí i dospělí. Expozice je moc krásně zpracovaná, a byť není největší, za vidění stojí. Vstupné činí 80,-Kč.

Další tipy na výlety najdete na webu tulacci.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz