Hlavní obsah
Cestování

Uherské Hradiště, město plné památek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Mariánské náměstí, Uherské Hradiště

Uherské Hradiště najdeme ve Zlínském kraji na levém břehu řeky Moravy. Se Starým Městem a Kunovicemi tvoří městskou aglomeraci s 38 tisíci obyvateli. V Uherském Hradišti můžeme obdivovat historické centrum a také můžeme navštívit některé z muzeí.

Článek

Mne samotnou nejvíce zaujalo Mariánské náměstí, na kterém jsem obdivovala mariánský sloup zasvěcený Neposkvrněnému početí Panny Marie a svatým patronům, který město postavilo po ničivé morové epidemii v roce 1715. Základní kámen monumentálního sloupu, jehož autorem je Antonín Riga, byl položen v září 1718. Sloup je ozdoben sochami svatých, nejvýznamnější z nich socha ležící sv. Rozálie.

Na blízkém Masarykově náměstí je k vidění dominanta města, kostel sv. Františka Xaverského. Kostel byl postavený v letech 1670 - 1685 podle projektu Dominika Orsiho a je součástí komplexu bývalého kláštera jezuitského řádu. Celý komplex byl dokončen ve 20. letech 18. století.

Na Masarykově náměstí jsou k vidění i historické budovy. Na první pohled zaujme budova lékárny U Zlaté koruny, která je bohatě zdobená sgrafitovou výzdobou. Hned vedle tohoto domu je k vidění historická budova hotelu Slunce, jejíž součástí je nákupní pasáž. Budova hotelu Slunce byla postavena v roce 1578. V 17. a 18. století patřila velehradskému klášteru a sloužila jako skladiště soli. Od poloviny 19. stol. zde byl hostinec, poté hotel a po rekonstrukci v roce 2001 je zde opět Hotel Slunce.

V centru Uherského Hradiště je nespočet úzkých uliček, které se klikatí městem. Některé vedou na malá náměstí, jiná do různých pasáží. V těchto uličkách jsou k vidění nádherné domy, nezvyklé kašny, obchůdky, cukrárny i kavárničky. Já jsem neodolala kavárně JAMAI cafe, ke které mne dovedla jedna z mnoha uliček a pasáží.

V kavárně JAMAI cafe jsem se neocitla úplnou náhodou. Kavárna JAMAI je známá výběrem kávy z různých koutů světa, kterou si sami praží v nedalekém Uherském Brodě. Ke kávě mají výběr dortíků od místních výrobců a nechybí v ní ani vyhlášená zmrzlina. Pochutnat si tu můžete i na fantastické domácí limonádě.

Až se vydáte poznávat krásy Uherského Hradiště, doporučuji vám zastavit se v místním infocentru. Od milých paní tu dostanete tipy na výlety, zjistíte co se tu kdy děje a když budete chtít, nasměrují vás i na místa krásná, ale turisty neznámá. A věřte, tipy stojí za vidění.

Další tipy na výlety po městech i do přírody najdete na našem webu tulacci.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz