Hlavní obsah
Cestování

Vlčnovské búdy jsou ideální pro krátký výlet s celou rodinou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Vlčnovské búdy

Vlčnovské búdy jsou součástí vesnické památkové rezervace Vlčnov - Kojiny, kterou najdete nedaleko Uherského Brodu. Rezervace je zajímavá díky vinohradnickým stavbám lidové architektury, které byly budovány v průběhu 18. až 20. století.

Článek

Vlčnovské búdy jsou hliněné, hrázděné i zděné lisovny, které jsou charakteristické bílou omítkou s modrým soklem. Zasazeny jsou mezi moravské kopečky a je od nich nádherný výhled na blízkou chráněnou krajinnou oblast Bílé Karpaty.

Pokud se k Vlčnovským búdám vydáte autem, snadno zaparkujete na parkovišti, od kterého je to už jen pár kroků k prvním búdám a ke kapli svaté Kateřiny, kterou byste při návštěvě neměli minout. Pokud upřednostňujete pěší turistiku nebo cykloturistiku, k Vlčnovským búdám vás z Uherského Brodu zavede cyklostezka, která je sjízdná i pro kočárek a koloběžky.

Byť jsou Vlčnovské búdy vyhlášeným turistickým místem, je až s podivem, že na místě mnoho lidí nepotkáte. Je však pravda, že nejbližší občerstvení je v blízkém Vlčnově, což možná mnoho letních turistů od návštěvy odradí.

Vlčnovské búdy jsou jedním z nejkrásnějších míst, na která v okolí Uherského Brodu narazíte. Těšit se můžete na klid, nádherné výhledy, a pokud chcete, můžete se projít i mezi místními sady. Pokud se vydáte pouze k búdám, strávíte tu přibližně 30 minut. V případě, že se vydáte například i k bývalému zámečku Pepčín, výlet vám zabere přibližně 2 hodiny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz