Hlavní obsah
Cestování

Vraťte se do první republiky a pochutnejte si na kuchyni Magdalény Dobromily Rettigové

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Letohrádek svatý Vojtěch

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak se žilo za první republiky? Lákalo by vás tuto dobu zažít? Byť se to může zdát nemožné, opak je pravdou. I v dnešní době můžete atmosféru první republiky zažít na vlastní kůži.

Článek

Kdybych se sama do první republiky nevrátila, nevěřila bych. Ale je to tak. Je to pár dní, kdy jsem byla na místě, kde se zastavil čas. Bydlela jsem v romantickém pokoji, který nesl jméno známého herce Svatopluka Beneše. V pokoji nebyla televize, zato jsem se mohla vykoupat v sedací vaně a odpočinout si na pohodlné dobové sedačce. Cestou do pokoje jsem procházela kolem hereckých legend, kterými nebyli nikdo jiní než například Hugo Haas, Oldřich Nový, Ladislav Pešek nebo například Jan Werich. Z žen nechyběly takové hvězdy jako Nataša Gollová, Adina Mandlová či Věra Ferbasová.

Nejsou to jen herecké legendy prvorepublikových filmů, které mne při návštěvě letohrádku svatý Vojtěch v Počátkách nadchly. Celý letohrádek je stylizován do první republiky. Ve všech společných prostorech hraje hudba z dobových filmů. Můžete se tak zaposlouchat nejen do zpěvu Vlasty Buriana a Oldřicha Nového, uslyšíte i Jana Wericha a mnoho dalších. V sále se pak můžete podívat na dobový černobílý film.

Celý letohrádek je stylově zařízen. Ve společenských prostorách nechybí dobový nábytek, šachy a jiné společenské hry a za vidění stojí i dobové dětské hračky. Všimnout si můžete gramofonu, klavírů a bohatě zásobené knihovny. Knihy sice nejsou k zapůjčení, ale k vidění jsou takové skvosty, které dnes objevíte pouze v lepších antikvariátech a starožitnictví, popřípadě v muzeu a v zámeckých knihovnách.

Místní kuchyně se nese v duchu Magdalény Dobromily Rettigové. V denním menu nechybí kynuté knedlíky, pečený pstruh a šťouchané brambory. Na stálém lístku pak najdete speciality z grilu. Jediné, co v nabídce nenajdete, jsou v době první republiky oblíbení šneci. Nemusíte se tak bát, že byste se v letohrádku svatý Vojtěch nenajedli. Byť je kuchyně ve stylu Magdaleny Dobromily Rettigové, ne všechny pochoutky z první republiky jsou v nabídce.

Prostory místní restaurace nejsou velké, ale každý zde najde dostatek prostoru pro pohodlné sezení. Stoly jsou minimálně pro čtyři osoby, což jistě ocení všichni, kdo neradi jedí u malých stolů. Restaurace je stylově zařízena a stejně jako ve společných prostorách letohrádku i zde se zaposloucháte do prvorepublikové hudby a čas se rázem zastaví.

Kolem letohrádku se nachází prostorný park s množstvím zákoutí, která svádí k odpočinku. Nechybí tenisový kurt, posezení u fontány a k vidění jsou i daňci a roztomilá dvoubarevná kozička. Park je, co se týká velikosti, opravdu velkorysý a o soukromí v něm není nouze. Navíc je to z letohrádku jen pár kroků do nádherné počátecké přírody a k místním léčivým pramenům.

Letohrádek je dog-friendly a psíkům se dostává velké pozornosti. K mému velkému překvapení se v letohrádku svatý Vojtěch ubytujete i s velkým psem. Obsluha je na chlupáče milá a pozorná. Ať už přemýšlíte, zda v letohrádku svatý Vojtěch strávíte romantický víkend, dovolenou s dětmi nebo s chlupáči, myslím si, že budete spokojeni. Stejně jako jsme byli spokojení my.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz