Hlavní obsah
Cestování

Vrchol Křemel je jedním z nejkrásnějších vrcholů v CHKO Brdy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Cesta na vrchol Křemel

Vrchol Křemel je jedním z nejkrásnějších brdských vrcholů. Se svou nadmořskou výškou 790 metrů se řadí mezi nejvyšší brdské vrcholy. Výstup na něj není nijak náročný. Jen na kole či s kočárkem není výstup příliš komfortní.

Článek

Vrchol Křemel je jedenáctý nejvyšší vrchol brdského pohoří. Nachází se v jižní části Brd vedle známějšího vrcholu Třemšín. Na Křemel vede žluté turistické značení. Pokud byste se chtěli vydat na Křemel z Třemšína, čeká vás náročnější cesta přes prudké kamenné moře, která je schůdná pouze s nejvyšší opatrností a za příznivého počasí.

Z Křemelu je nádherný výhled na brdské lesy a na kamenná moře. Ale za výhledem na Křemel chodí jen málokdo. Většina lidí se na Křemel vydává kvůli tomu, jak vypadá. Koberce borůvčí prostupují pěšinky. Některé kamenné, jiné jsou zakryté jehličím. Kolem Křemelu je kamenné moře, které se jen tak nevidí. Všechnu přírodní krásu tohoto vrcholu doplňují borovice a další stromy.

Nejlepší cesta na vrchol Křemel je po žluté turistické značce ze strany od vrcholu Kobylí hlava. Další variantou je lesní cesta od Třemšínské boudy, která není nijak značená a je hůře viditelná. Pokud půjdete podle map, měli byste si jí všimnout. Byť se na první pohled zdá, že tato cesta končí po pár metrech od rozcestí, opak je pravdou. Dovede vás až k pěšině značené žlutou turistickou značkou, kterou stačí následovat a během chvilky dojdete na vrchol Křemel.

Byť je vrchol Křemel jedním z nejkrásnějších brdských vrcholů, turistickému ruchu naštěstí zatím uniká. Najdete na něm naprostý klid a místa svádějící k odpočinku. Při troše štěstí tu ztratíte i telefonní signál.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz