Hlavní obsah
Cestování

Vrcholy Malý Tok a Praha vás překvapí krásnou přírodou i vojenskými památkami

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Výhled z vyhlídkového místa Malý Tok

Vrcholy Praha a Malý Tok jsou druhým a třetím nejvyšším vrcholem chráněné krajinné oblasti Brdy. Příroda na nich je nádherná a k vidění je mnoho zajímavých míst. Skvělá zpráva je, že zdolat tyto vrcholy zvládnou i děti.

Článek

Chráněná krajinná oblast Brdy se otevřela návštěvníkům až v roce 2016. Od té doby si našla věrné návštěvníky, ale masové turistice se stále zdárně vyhýbá. A je to tak dobře. Čím jižněji od hlavního města Prahy se vydáte, tím hezčí příroda a méně turistů vás čeká.

Vrchol Malý Tok je oblíben převážně mezi místními obyvateli, a to i přesto, že se na něm nachází mnoho krásných zastavení. Kromě krásné přírody tu najdete jednu z nejkrásnějších brdských vyhlídek. Nechybí pozůstatky kamenné lovecké boudy a několik dalších menších míst.

Tocká lesní cesta má krásnou, nezvykle červenou barvu. Až na pár úseků se jedná skoro o rovinku. Od Malého Toku vás dovede kolem pozůstatků boudy u sv. Jana až na vrchol Praha. Ale byla by škoda jít z Malého Toku rovnou na Prahu. Doporučuji Tockou lesní cestu na chvíli opustit a zastavit se na Čákově vyhlídce.

Mezi Malým Tokem a Čákovou vyhlídkou půjdete po lesní cestě, která se nakonec promění na pěšinu. V místě, kde lesní cesta končí a v pěšinu přechází, si můžete prohlédnout sloupy, na kterých dle dostupných informací byly umístěné vojenské radary. Odtud až na Čákovu vyhlídku vás čeká cesta po pěšince v borůvčí a nádherné výhledy nejen na Brdy. Při dobré viditelnosti odtud dohlédnete až na Šumavu.

Z Čákovy vyhlídky je to na Prahu už jen kousek. Stačí následovat žluté turistické značky a než se nadějete, lesní cesta skončí přímo u meteorologického radaru na vrcholu Praha. Odtud je to na samotný vrchol po žluté už jen pár desítek metrů krásnou přírodou, která byla ještě před několika málo lety ukrytá v hlubokém lese.

Z vrcholu Praha doporučuji po žluté pokračovat dál, až k pozůstatkům bývalého německého radiomajáku. Dnes jsou na místě k vidění pouze zdi, ale ve své době se jednalo o vrchol technologických možností na poli vysokofrekvenční elektroniky. Když se odsud vydáte po pěšince mezi stromky, dojdete na vyhlídku, odkud je krásný výhled na Padrťské rybníky, místo, kde před mnoha a mnoha lety bývala obec Padrť.

Trasa mezi Malým Tokem a Prahou, kterou jsem vám popsala, je dlouhá 10,7 kilometrů. Začátek je měřen z parkoviště v Nepomuku, kde po většinu roku zdarma zaparkujete bez větších komplikací. Trasa je sjízdná na kole, terénní koloběžce i s terénním kočárkem. Pouze na samotnou Čákovu vyhlídku se dostanete pouze po svých.

Foto: Jana Jirásková Beranová/mapy.cz

Plánek výletu

Body na mapě

Start - parkoviště Nepomuk, 2 - přístřešek na rozcestí Pod Plešcem, 3 - vrchol Malý Tok, 4 - vyhlídkové místo malý tok, 5 - bývalá bouda u sv. Jana, 6 - Čákova vyhlídka, 7 - meteorologický radar na vrcholu Praha, 8 - vrchol Praha, 9 - vyhlídka u bývalého německého radiomajáku a pozůstatky bývalého německého radiomajáku, cíl - parkoviště Nepomuk

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz