Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vůně klobásy dokonale zkazí zážitek z kávy v historické kavárně na pražském Vyšehradě

Foto: Jana Jirásková Beranová

Káva v kavárně U Vratislava na pražském Vyšehradě

Zvenčí historická chaloupka, zevnitř místo, kam se člověk nebojí vstoupit. U kavárny na pověstmi opředeném Vyšehradě bych čekala trošku víc, ale rozhodně bych nečekala vůni klobásy, která totálně zazdí jinak pozitivní zážitek.

Článek

Kolem kavárny U Vratislava jsem prošla mnohokrát. Ostatně kavárna stojí na mé oblíbené cestě na Vyšehrad. Mnohokrát jsem se v ní chtěla zastavit, ale nikdy mi nepřál čas. Až nyní jsem měla chvilku a do kavárny jsem zavítala. Bohužel dodnes nevím, zda to byl dobrý nápad.

Sama kavárnu vnímám jako místo, kde se zastaví čas. Je to místo klidu, kde si mohu odpočinout, popracovat nebo se pobavit s přáteli a známými. Jenže byť se kavárna U Vratislava zvenčí zdá jako ideální volba pro všechna tato zastavení, opak je pravdou.

Káva, kterou vám v kavárně připraví, je dobrá a na Vyšehrad i za rozumnou cenu. Tuším, že espresso lungo vyjde na 65,-Kč, což bych na tomto místě nečekala. Slabinou této kávy je, že vám kávu nepřipraví podle posledních standardů, ale to je dnes stále ještě běžné. Káva je tu servírovaná způsobem, který oku lahodí a její pití není vůbec žádný průšvih. I když ten může rychle přijít.

V nabídce kavárny chybí dezerty ke kávě. Tuším, že ve vitríně byl jen jeden. Zato v nabídce nechyběl obložený chléb a jak jsem brzy zjistila, tak i čerstvě grilovaná klobása, jejíž vůně se krásně nese celou kavárnou, čímž dokáže totálně zazdít požitek z kávy.

Milá rychlá servírka nezachrání vše, co se v kavárně odehrává. Jen co se kavárnou roznesla vůně klobásy, usoudila jsem, že je načase kavárnu opustit. Moc se mi nechtělo, kávu jsem ještě vypitou neměla. Ale vůně klobásy byla tak vtíravá, že jsem nemohla jinak.

Návštěva kavárny U Vratislava mne opravdu zklamala. Tohle jsem vůbec nečekala. A je to škoda. Nemám nic proti kavárnám a bistrům, ve kterých se tradičně podává brunch. I ty čas od času navštívím. Ale ještě nikdy se mi nestalo, že bych pila kávu a místo její vůně bych vnímala vůni cizího jídla, natož klobásy.

Je to škoda. Citlivějším výběrem materiálu na výrobu baru a větším přemýšlením nad tím, co se bude v kavárně podávat, by to bylo hezké místo, kde by člověk nějakou tu chvilku rád strávil. Ale takto?

Ať přemýšlím jakkoli, na této kavárně není nic, za čím bych se do ní vrátila. Snad jen zahrádka svádí k posezení. Jenže k posezení nesvádí až tak moc, abych se sem někdy vrátila.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz