Hlavní obsah
Cestování

Vydejte se do chrámu sv. Barbory, dominanty Kutné Hory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Chrám sv. Barbory, Kutná Hora

Chrám sv. Barbory, dominanta Kutné Hory, je od roku 1995 zapsán na Seznamu kulturního dědictví UNESCO. Za vidění stojí nejen interiér chrámu, který si můžete prohlédnout i z chrámového ochozu, ale i přilehlé okolí.

Článek

Gotický chrám sv. Barbory byl založen v roce 1388 na náklad patricijských kutnohorských rodů jako hornický, což dokládá i jeho zasvěcení patronce havířů sv. Barboře. V letech 1512 - 32 vytvořil Benedikt Ried z Pístova nad vnitřními arkádami spodní části chrámu samostatné stejnolodní trojlodí, které nemá v českých zemích obdoby. Stavba byla dokončena až na přelomu 19. a 20. stol.

V interiéru chrámu sv. Barbory je k vidění galerie pozdně gotických a renesančních maleb z 15. stol. Krásný pohled na interiér chrámu je z přístupného ochozu, na který vede kamenné schodiště jen kousek od místa, kde se v chrámu prodávají suvenýry.

Chrám sv. Barbory najdeme v malém parčíku, který je oázou klidu v Kutné Hoře. Kousek od chrámu stojí za vidění Barborská ulice, která je až ke Smíškově ulici zdobená sousoším světců, ve kterém jsou sochy povětšinou z 18. století. Z Barborské ulice je krásný pohled přes vinice do údolí, na Hrádek a historickou část Kutné Hory.

Pokud se do chrámu sv. Barbory vydáte a budete si chtít pořídit suvenýr, doporučuji vám navštívit malý prostor přímo v chrámu. Výběr vzpomínkových předmětů je tu velký a pán, který suvenýry prodává, je moc příjemný a může vám povědět i zajímavé informace. Naproti chrámu sv. Barbory je infocentrum, ale tam moc příjemná paní není a dostat z ní informace nejen k chrámu, ale i s tipy na výlety po okolí, je skoro nemožné.

Za sebe mohu říci, že návštěva chrámu sv. Barbory je nyní mnohem lepší, než byla před lety, kdy se na ochoz nesmělo. Na ochozu nechybí zajímavé informace o chrámu samotném i půdorysy, jak chrám postupně vznikal. Vstupné do chrámu je pro dospělého 180,-Kč, pro děti do 6 let a občany Kutné Hory je vstupné zdarma.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz