Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vynikající káva, předražený krém vydávající se za tradiční dezert. To je vyhlášená česká kavárna

Foto: Jana Jirásková Beranová

Káva a éclair v kavárně Moje Druhá

Jít do vyhlášené kavárny má být radost. Obzvlášť když je chválena v oblíbeném českém gastroprůvodci. Jenže co když přijdete na místo, za dortík dáte skoro 100 Kč a zjistíte, že to, co jste si objednali, nemá s tím, co jste dostali, nic společného?

Článek

Právě toto je má zkušenost z doporučované kavárny Moje druhá, kterou najdete ve Dvoře Králové. Na Instagramu i v Gastromapě Lukáše Hejlíka je tato kavárna doporučovaná. Pokud jdete na kávu, spokojeni s nejvyšší pravděpodobností odejdete. Kávu tu mají výbornou, připravenou podle nejvyšších standardů. Interiér kavárny je moderní a vybízí k rychlému vypití kávy. Ale ty dezerty.

Vitrína v této kavárně je plná dezertů, ze kterých se vám zamotá hlava i roztočí peněženka. Mini dortíky tu stojí necelých 100,-Kč, což mi přijde celkem dost. Bezlepkových dortíků je v nabídce minimum, ale několik druhů se najde. Já jsem dala na doporučení a objednala jsem si tradiční francouzský éclair, u kterého mne hodně překvapilo, že je bezlepkový.

Éclair je tradiční francouzský dezert z odpalovaného těsta, plněný krémem a bývá potažený polevou. Kdo byť jen jednou zkoušel doma vytvořit odpalované těsto, dá mi za pravdu, že to není nic jednoduchého. Co se týká bezlepkového odpalovaného těsta, to je na výrobu třikrát tak náročné. Ale když se povede, máte opravdu fantastický dezert. Právě proto, že vím, jak je bezlepkové odpalované těsto na výrobu náročné a nákladné, nebylo mi líto si drahý minidezert objednat. Ale to, co přišlo, mi vyrazilo dech.

Pidi dortík velikosti, který nedostanete ani ve vyhlášených cukrárnách, byl jen přeslazený krém. Těsto jsem hledala marně. V celé délce dortíku nebyl ani ždibíček odpalovaného těsta, který éclair podle receptury obsahovat má.

Jak se tohle může stát, je mi záhadou. Jak si může kavárna, která je doporučovaná v oblíbeném gastroprůvodci něco takového dovolit? Pokud tento dezert kavárna prodává roky, jak je možné, že se ve vyhlášeném gastroprůvodci objevila?

Po této zkušenosti začínám chápat, proč je legislativou dané, co musí například máslo obsahovat a proč pomazánkové máslo již nesmí být prodáváno pod tímto pojmem. Když se tento problém řešil, přišlo mi to jako nesmyslná byrokracie. Ale po zkušenosti s éclair v kavárně Moje druhá ve Dvoře Králové legislativu chápu.

Zda tuto kavárnu navštívit či se jí raději vyhnout, nechám jen a pouze na vašem rozhodnutí. Kávu tu mají opravdu výbornou, připravenou přesně tak, jak připravena být má. Ale u dezertů nikdy nevíte, co dostanete na talíř. Což je za mne nepřijatelné. Obzvlášť v případě, kdy si objednáte tradiční dezert.

Rádi poznáváte nová místa a zároveň oceníte tipy, kde se můžete dobře najíst a ubytovat? Pokud ano, sledujte můj profil. Najdete na něm nejen tipy na výlety, ale i recenze z kaváren, restaurací i hotelů napříč Českou republikou.

Zdroj: janulanatoulkach.cz, mapy.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz