Hlavní obsah
Cestování

Vyšehrad, krásný park s řadou pověstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Výhled z Vyšehradu

Pražský Vyšehrad je jednou z nejznámější částí Prahy. Kromě rozlehlého parku a nádherných výhledů návštěvníky láká i díky řadě pověstí.

Článek

Podle pověsti založil Vyšehrad bájný kníže Krok. Skutečný vznik knížecího hradiště je datován do druhé poloviny 10. století. Koncem 11. století zde sídlil první český král Vratislav I., který zřídil vyšehradskou kapitulu. K Praze Vyšehrad připojil Karel IV.

Nejznámějším místem na Vyšehradě je bazilika sv. Petra a Pavla, která byla založena Vratislavem II. a kolem roku 1575 byla renesančně přestavěna. V letech 1885 až 1887 byla bazilika přestavěna a v roce 1 903 k ní byly přistavěny průčelní věže. Až se k bazilice sv. Petra a Pavla vydáte, prohlédněte si i její detaily. Zajímavé jsou nejen sošky nad vchody do baziliky. Bazilika je veřejnosti přístupná, hradí se tu vstupné.

U baziliky sv. Petra a Pavla najdeme hřbitov s vyšehradským Slavínem. Na hřbitově jsou pochovány legendy nejen filmu i divadla. Najdete tu hrob například Radoslava Brzobohatého nebo Vlasty Buriana.

Na Vyšehradě najdeme i nejstarší pražskou rotundu, která je zároveň nejstarší stavbou na Vyšehradě. Rotunda byla postavena za vlády Vratislava II. v 11. století a dvakrát unikla zbourání. Kousek od rotundy stojí za vidění dětské hřiště, kde můžeme vidět sochy Bivoje s kancem, Kazi, Tetu, Libuši a mnoho dalších postav známých z českých bájí a pověstí.

Z Vyšehradu je krásný výhled nejenom na Prahu, rozkládající se na levém břehu řeky Vltavy. Vidět je i do Podolí a na Nové Město. Při výhledu vám určitě neunikne vyšehradské opevnění s baštami. Opevnění bylo na Vyšehradě budováno přibližně od poloviny 11. století a později bylo postupně rozšiřováno a upravováno podle nároků doby.

Na Vyšehradě najdeme i místa méně známá. Jedním z těchto míst je Čertův sloup, který se tu nachází od roku 1888. Čertův sloup tvoří tři kamenné kusy o délce 160 až 240 cm. Původ sloupu není přesně znám. Teorie tvrdí, že se jedná o dávný časoměřič, středověký pranýř nebo původní součást románské baziliky sv. Petra z 11. - 12. století. Podle pověsti ho na místo upustil vzteklý čert, který se vsadil s knězem a sázku prohrál.

Dalším méně známým vyšehradským místem jsou Šulcovy sady. V sadech najdeme jak sochy osob známých z českých pověstí, mezi nimiž nechybí Libuše a Přemysl, tak i základové zdivo palácové stavby, která tu stála od 11. do 13. století. Kousek od základového zdiva je k vidění i historická studna. Za studnou vede kamenné opevnění, které vás dovede na jednu z vyšehradských vyhlídek.

Pražský Vyšehrad je jedním míst, které byste měli při návštěvě Prahy navštívit. Je to taková oáza klidu v jinak rušné Praze. A až se budete Vyšehradem toulat, zkuste zajít do kasemat nebo do gotického sklepa. Na obě místa se sice hradí vstupné, ale to by vás nemělo odradit. V kasematech uvidíte šest originálních soch z Karlova mostu, v gotickém sklepě se nachází expozice Historické podoby Vyšehradu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz