Hlavní obsah
Cestování

Za Janem Žižkou z Trocnova do nádherné jihočeské přírody

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Památník bitvy u Sudoměře

Památník bitvy u Sudoměře najdeme v nádherné jihočeské přírodě. Památník upomíná na slavnou bitvu u Sudoměře, kde vojsko Jana Žižky z Trocnova bojovalo proti královskému vojsku a strakonickým křížovníkům.

Článek

Bitva u Sudoměře na tomto místě započala 25. března 1420. Dnes bitvu připomíná památník a opodál stojící čtyři sochy husitských bojovníků, které symbolizují čtyři stovky husitských bojovníků a také čtyři artikuly pražské, což jsou pilíře celého husitského hnutí.

Start dnešního výletu je na parkovišti, které je nedaleko památníku bitvy u Sudoměře. Z parkoviště se vydáme za modrou turistickou značkou kolem rybníku Markovec u Žižky, dále dubovou alejí, která zdobí alej Prostředního rybníku, až k sochám čtyř husitských bojovníků, které jsou dílem řezbáře Ivana Šmilauera. U soch, které nesou jména Břeněk, Jan, Mikuláš a Viktorin se dozvíme bližší informace o jejich vzniku a symbolice a můžeme si tu také odpočinout na lavičce ve stínu pod majestátními stromy.

Od soch bojovníků pojedeme ještě kousek po modré. Na konci louky odbočíme doleva a po polní cestě dojedeme až k lesu. Zde se budeme držet více vlevo, projedeme kolem kazatelny a než se nadějeme, budeme u dubové aleje, která nás dovede až k vodovodu princesny Hedwiky, o kterém ani mapy nemají tušení a od kterého je krásný výhled do okolí.

Na konci aleje odbočíme doleva a budeme pokračovat mezi polem a lesem až k rybníku Kobylí Drač. Od tohoto rybníku je to už jen kousek k rybníku Šilhavý a pastvinám se zvědavými kravami. Na rozcestí se dáme doprava a po hrázi rybníku Škaredý dojedeme až k památníku bitvy u Sudoměře.

Tento okruh je dlouhý 6,2 kilometru a je naprosto nenáročný. Převýšení celé trasy je pouhých 22 metrů, které jsou na této vzdálenosti skoro neznatelné. Trasa výletu vede nádhernou přírodou, která je již zahalena do hřejivých barev podzimu.

Na tento výlet se můžete vydat s malými dětmi v terénním kočárku, trasu projedete na kole i terénní koloběžce. Pokud se na místě nekoná kulturní akce, snadno zaparkujete na parkovišti. Na start výletu můžete přijet i vlakem. Vlaková zastávka Sudoměř u Písku se nachází jen kousek od startu výletu.

Tuto trasu mám moc ráda v každém ročním období. Na podzim je za mne nejkrásnější. Příroda je tu zbarvená v hřejivých barvách podzimu. Nikde nikdo není. A když přijedete brzy z rána, může se vám stát, že zažijete místní rybníky zahalené v podzimním oparu.

Foto: Jana Jirásková Beranová / mapy.cz

Trasa výletu

Start a cíl - parkoviště památník bitvy u Sudoměře, 2 - sochy husitských bojovníků, 3 - dubová alej, 4 - rybník Kobylí Drač, 5 - Šilhavý rybník, 6 - památník bitvy u Sudoměře

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz