Hlavní obsah
Cestování

Zlín, město rodiny Baťů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Zlín

Zlín je statutární město na východě Moravy. Leží v údolí řeky Dřevnice na rozhraní Hostýnských a Vizovických vrchů. Známý je Zlín díky Baťovým závodům, které daly městu jeho netradiční vzhled.

Článek

Když se do Zlína vydáte, neměli byste minout bývalé Baťovy závody. Budovy jsou sice jako přes kopírák a bloudí se mezi nimi, jedna radost, něco do sebe však mají. Součástí bývalých Baťových závodů je i mrakodrap, který právě prochází rekonstrukcí.

V Baťově mrakodrapu sídlí úřady. Přes jejich recepci se můžete vydat na vyhlídkovou terasu mrakodrapu, kde budete mít město a jeho okolí, jako na dlani. Vstupné na vyhlídkovou terasu se nehradí. Posedět tu můžete v kavárně JAMAI CAFE, ve které mají fantastické domácí limonády a vyhlášenou luhačovickou Petrovu zmrzlinu. V kavárně si můžete vychutnat kvalitní kávu z jejich vlastní pražírny. Kávu na mlýnku každý týden mění. Můžete si vybrat i kávu jinou, podle původu kávových zrn. Až budete recepcí procházet, nezapomeňte si všimnout výtahu z doby dávno minulé. Ano, v Baťově mrakodrapu dodnes jezdí páternoster.

Až budete mít Zlín prohlédnutý z mrakodrapu, vydejte se k vile Jana Antonína Bati. Budova pochází z roku 1927. Architektem vily pro nevlastního bratra Tomáše Bati, Jana Antonína, byl F. L. Gahura. Začátkem 30. let byla provedena výrazná úprava přístavby severního křídla. Vila je postavena ve stylu baťovského stavitelství s prvky stylu J. Kotěry. Když se k vile vydáte přes Komenského park, budete si od cesty moci prohlédnout kovové sochy zvířat, které jsou oblíbenou zastávkou pro nejmenší turisty.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Vila J. A. Bati

Kousek od vily Jana Antonína Bati je náměstí Míru. Na náměstí Míru si můžete prohlédnout kamennou sochu sv. Donáta z roku 1799 a sv. Floriana, která pochází z první poloviny 18. století. Když necháte sochy za zády a podíváte se přes náměstí, uvidíte budovu místní radnice. Součástí radnice je infocentrum, které doporučuji navštívit. Pracuje tu paní, která vás nasměruje na místa známá i pro turisty neznámá. K dispozici je široká škála propagačních materiálů. Dozvíte se tu také o společenských i kulturních akcích, které se konají ve Zlíně a okolí.

Kousek od náměstí Svobody si můžete prohlédnout zlínský zámek. Čtyřkřídlý renesanční zámek vznikl přestavbou původní tvrze ve druhé polovině 16. století. Kolem roku 1780 byl zámek upraven v barokním stylu. Další úpravy proběhly kolem r. 1905. Od roku 1929 je objekt v majetku města. V současnosti je v zámku umístěna Galerie Václava Chada. Za vidění stojí i nápaditý pomník Danka a Honzíka, který najdete jen pár kroků od zámku.

Kousek od zámku najdete Dům kultury. Dům kultury je jedním z několika budov areálu Svit. Budovy areálu Svit jsou také jako přes kopírák a dobře se mezi nimi bloudí. V této části budov areálu Svit najdete kavárny, restaurace i obchůdky. Posezení v místních kavárničkách je opravdu zážitek, který pro místní atmosféru nikde jinde nezažijete. Například kavárna JAMAI tu má útulnou zahrádku, na které se dobře odpočívá před další procházkou městem.

Parkování v této lokalitě je poněkud náročnější. Byť je v mapách vidění mnoho veřejných parkovišť, většina z nich je pouze na karty pro rezidenty. Při troše štěstí se dá zaparkovat v krytých garážích Muzea jihovýchodní Moravy a na parkovišti u budovy areálu Svit číslo 34.

Další tipy na výlety najdete na webu tulacci.cz.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz