Hlavní obsah
Cestování

Zřícenina hradu Skála, romantická zřícenina uprostřed hlubokých lesů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Jana Jirásková Beranová

Zřícenina hradu Skála

Památkově chráněnou zříceninu hradu Skála najdete v Plzeňském kraji, nedaleko městečka Přeštice. Zřícenina hradu je volně přístupná, vstupné se tu nehradí.

Článek

První písemná zmínka o hradu Skála pochází z roku 1318, kdy se nacházel v držení Viléma z Rýzmberka. Na přelomu čtrnáctého a patnáctého století byl hrad několikrát obléhán. Při jeho obléhání v roce 1399 bylo poprvé zmíněno použití palné zbraně v Čechách. Po husitských válkách význam hradu jako panského sídla upadl. Po nějakou dobu byl ještě udržován, ale v první polovině šestnáctého století byl definitivně opuštěn a změnil se ve zříceninu. Protože se na hradní zřícenině ještě v 17. století ukrývali loupežníci, byl hrad následně roku 1655 úmyslně pobořen.

Dnes se romantická zřícenina hradu Skála nachází v nádherné bučině. Zřícenina hradu je protkaná pěšinkami, které vás zavedou na zdi zříceniny i do různých zajímavých zákoutí. Pěšinky jsou povětšinou strmé, ale jejich zdolávání stojí za to. Z některých míst je krásný pohled na zříceninu hradu, jindy zase vidíte do dálky daleké. Byť je výhled zastíněn stromy, je moc krásný.

Na zřícenině hradu Skála zůstalo dodnes několik zdí, ve kterých je možné prohlédnout si místa, kde kdysi byly umístěny trámy. Ve spodních částech zdí si můžete všimnout i z větší části zasypaných chodeb, vedoucích do útrob bývalého hradu.

O zřícenině hradu Skála se traduje, že kolem ní mají pobíhat rozličné obludy, které nejsou vidět každému. Jsou to strážný duch Hlehlehel a jeho přítel Vzehlehel, kteří se objevují v rozličných podobách. Ukazují se jako kněží, trpaslíci s vysokou čepicí na hlavě, někdy jako medvědi a mají dokonce i mnoho dalších podob. Protože se u zříceniny hradu objevují pouze v noci, nedoporučuje se na zřícenině nocovat.

Sama se na zříceninu hradu Skála moc ráda vracím. Hlavně na podzim, když bučina hraje všemi barvami podzimu, a v létě, když se mohu vydat po všech pěšinkách, které napříč zříceninou vedou. Nikdy jsem na zřícenině hradu Skála žádné strašidlo nepotkala. Vlastně jsem na zřícenině hradu Skála nikdy nikoho nepotkala. Až letos mne překvapila skupinka nebojsů, kteří se rozhodli na zřícenině hradu Skála přenocovat.

Zřícenina hradu Skála je moc krásné místo, které rozhodně stojí za vidění. Kousek od hradu, u obce Zálesí, je na začátku lesní cesty parkoviště, kde se dá pohodlně zaparkovat. Cestou z parkoviště k hradu budete míjet úkryt UŽ-6, který sloužil 3. protiletadlovému oddílu Plzeň. Úkryt je volně přístupný a dá se navštívit. Pro prohlídku úkrytu doporučuji mít s sebou baterku.

Další tipy na výlety najdete na webu tulacci.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz