Hlavní obsah
Cestování

Kostel Navštívení Panny Marie jako sdílený prostor pro všechny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Když se lidé spojí dokáží opravdu velké věci. Každý z nás může udělat každý den malý dobrý skutek a měnit svět, ve kterém žijeme. A právě k jedné takové dobročinnosti vás nyní chci navést.

Článek

Naši předci stavěli kostely, aby v nich dostali požehnání, útěchu, podporu a pocítili sounáležitost. Ta doba je již dávno pryč. Dnešní doba nepřeje kostelům, i když právě v této náročné době jich je tolik třeba. Nemluvím o křesťanství a náboženství, ale o prostoru, který by spojoval lidi napříč generacemi, národnostmi, vzděláním. Prostoru, kde by se člověk cítil přijímaný, svobodný a v bezpečí.

Jsme skupinka přátel, která se rozhodla, takový prostor vytvořit. Dávno jsme již přestali běhat, stíhat nebo nestíhat, a začali si všímat více svého okolí a mít čas na lidi kolem nás. Stalo se, že jsme ve svém okolí našli naprosto kouzelný prostor s příběhem, který vám zde představím, protože každý z vás může ovlivnit jeho dobrý konec.

Příběh se odehrává v polovině 19.století v malé obci Harcov (dnešní část Liberce). Místní obyvatelé chtěli, potřebovali, ale hlavně toužili mít kostel. A tak jeden občan daroval svůj pozemek. Ve veřejné sbírce vybrali peníze a místní rodák kostel navrhl a dohlížel na stavbu. Za dva roky byl kostel Navštívení Panny Marie i vysvěcen a místní obyvatelé měli místo, kam se chodili zpovídat, uzavírat sňatky, pokřtít své děti, modlit se za své zesnulé, za svá přání, nebo aby překonali strach. Díky kostelu se jim všem žilo lépe.

Šťastný příběh kostela končí druhou světovou válkou, kdy byl do značné míry poničen a po válce již byl používán jen jako archiv. Až před čtrnácti lety harcovskému kostelu svitlo světlo naděje, když ho v havarijním stavu koupil pan Robert Hes (majitel tesařské a pokrývačské firmy). Zachránil ho před zbouráním a velice poctivě opravil do dnešní podoby.

S panem Robertem Hesem jsme se domluvili, že od září 2023 harcovský kostel Navštívení Panny Marie otevřeme širší veřejnosti jako sdílený prostor pro potkávání, prožívání a setkávání lidí napříč generacemi, vzděláním a národnosti. Místo, kde každý bude přijímaný, vítaný, takové místo pro všechny, kteří se chtějí zrelaxovat, nabrat energii, něco se naučit, zacvičit si, pohrát, něco vytvořit, nebo jen tak si posedět nad kávičkou, čajem nebo teplým kakaem a popovídat si nebo si číst knížku. Přestože je kostel krásně opravený, do dnešního dne se používá jako dílna, a tak aby mohl být otevřen širší veřejnosti, je potřeba provést jisté úpravy a zařídit ho pro širší využití. Je založena sbírka www.donio.cz/pribeh/11000

Můžete to být i vy, kdo nám pomůže touto sbírkou po více jak třičtvrtě století kostel Navštívení Panny Marie opět otevřít pro širší veřejnost.

Pomozte nám, děkujeme. Budeme vděčni za jakoukoliv částku.

S úctou Jana Kunstová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám