Hlavní obsah

Rady a tipy pro výběr laminátové podlahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Jana Nováková

Podlaha je dominantou interiéru a definuje ostatní elementy. Asi nejběžnější krytinou u nás je laminát. Nabízí se nejen ve velkém množství designů, má také vysokou zatížitelnost, stabilitu, snadno se udržuje a montuje.

Článek

Laminátové podlahy jsou robustní, snadné na údržbu, hygienické a s nízkým obsahem emisí. Vzhledem ke své malé konstrukční výšce jsou ideální pro renovaci a modernizaci interiérů. Povrch je odolný proti mechanickému poškození. Laminát se rychle a snadno instaluje na téměř jakýkoliv podklad. Montáž je snadná, nejčastěji se podlaha pokládá jako plovoucí – jednotlivá prkna se neslepují s podkladem. Lepení by totiž zamezilo jeho přirozené roztažnosti. Právě rychlá pokládka, snadná výměna poškozených kusů a jednoduchá demontáž jsou hlavními důvody pro volbu této krytiny.

Na co pozor

Pří koupi laminátu je důležité dávat pozor na obsah emisí, aby jeho množství neohrožovalo zdraví. O bezpečnosti laminátových desek informuje certifikát zdravotní nezávadnosti a ekologičnosti, jako je např. Certifikát Zdravé Bydlení od společnosti Hornbach. Laminátové podlahy se nehodí do prostor s velkým bodovým zatížením, mají nízkou odolnost proti zatečení vody a horší izolaci proti hluku.

Vzhledem k citlivosti na vlhkost, není laminát vhodný do vlhkých místností. Tyto podlahy při chůzi vydávají dutý zvuk, jež může přenášet do spodních místností velké množství kročejového hluku. „Proto pod ně vybírejte kvalitní kročejovou izolaci. Oblíbená je například izolační podložka Skandor Aqua Stop, která omezí nejen kročejový hluk, ale zabrání i zbytkům stavební vlhkosti, aby podlahu poškodily. Zároveň tak odpadá pokládka PE fólie a ušetříte čas i energii,“ radí Richard Klička, odborník z oddělení podlah v projektových marketech Hornbach.

Struktura laminátových podlah

Laminová deska je z 90 % vyrobena ze dřeva, dekor je však pouze imitací přírodního materiálu. Skládá se ze čtyř vrstev – povrchové, dekorové, nosné desky a spodní strany. Správná souhra jednotlivých vrstev je rozhodující pro celkovou kvalitu celé laminátové podlahy. Povrchová vrstva je vyrobena z horkem tvrzené melaminové pryskyřice. Ta je odolná proti oděru a chrání tak dekorový papír před opotřebením. Dále je zde použit UV lak, díky kterému jsou laminátové podlahy odolné proti UV záření a tím také proti změnám barvy.

„Dekorová vrstva laminátu je viditelnou součástí podlahy. Je vyrobena z papíru potištěného dekory z organických barev reprodukovanými náročnou fototechnickou metodou. Díky tomuto výrobnímu postupu je u laminátových podlah tak enormní rozmanitost barev a dekorů,“ vysvětluje specialista z Hornbachu. Nejčastějším dekorem je vzhled dřeva či kamenu. Pro co nejatraktivnější a nejpřirozenější vzhled je u dekoru předem naplánovaná rozdílnost barev a barevné kontrasty v takové podobě, jak se vyskytují u příslušných přírodních materiálů.

Nosná deska je základem laminátové krytiny. Je vyrobena z dřevotřískové desky, MDF desky (středně hustá vláknitá deska) nebo HDF desky (vysoce hustá vláknitá deska). Kvalita nosné desky je právě rozhodující pro pevnost laminátu. „Spodní strana laminátové krytiny se nazývá protitah. Má vodoodpudivé vlastnosti a vyrovnává pnutí, jež vzniká strukturou materiálu. Tato vrstva je většinou vyrobena z fenolové pryskyřice,“ hovoří Richard Klička.

Jak poznat kvalitní krytinu?

U laminátových podlah často existují velké cenové rozdíly. Dražší nemusí vždy znamenat kvalitnější. „Pro snazší určení, o jak kvalitní krytinu se jedná, se můžete v Hornbachu řídit tzv. pečetí kvality. Ta srovnává tyto čtyři vlastnosti – tloušťka, nosný materiál, užitná třída a další povrchové úpravy. Čím více hvězdiček pečeť má, tím kvalitnější laminátová podlaha je,“ doporučuje odborník z Hornbachu. Kvalita materiálu se pozná také podle záruky, která může být až 30 let.

Hodnocení jednotlivých vlastností

Tloušťka: laminátové desky existují v tloušťkách od 6 do 12 mm. Čím je podlaha silnější, tím je také odolnější.

Nosný materiál: je rozhodující pro pevnost, základním minimem by měla být krytina s HDF ve standardním provedení. Kvalitnější jsou HDF+ desky se zapečetěnými okraji nebo sníženou bobtnavostí. Nejkvalitnější jsou HDF++ desky se zábranou proti bobtnání, přidáním speciálních prostředků je ochráněna celá deska.

Užitná třída: horní vrstva laminátové podlahy určuje její odolnost proti oděru. Podle tloušťky této užitné vrstvy se laminátové podlahy zařazují do různých užitných tříd. Pro obytné prostory je nejnižší užitnou třídou NK21, vhodná pro mírné namáhání (např. pokoj pro hosty, ložnice), naopak třída NK23 je vhodná pro intenzivní namáhání, např. předsíň, kuchyně. Pro komerční prostory je základní užitnou třídou NK31 – vhodná pro mírné namáhání, jaké vzniká např. v konferenčních prostorách, třída NK33 je naopak vhodná pro intenzivní namáhání, např. podlaha v nákupních domech.

Povrchové úpravy: další výhodu získají laminátové podlahy díky speciální povrchové úpravě, jako jsou například antistatický nebo antibakteriální povrch, surface resist apod. Informace vždy naleznete na příslušné produktové etiketě.

Pokládka laminátové podlahy

Montáž laminátové podlahy je snadná, nejčastěji se pokládá jako plovoucí. Jednoduše se zasune pero do drážky, zaklapne a je hotovo. Na okrajích u stěn je nutné dodržet dilatační spáry, aby bylo možné při změnách teploty kompenzovat rozpínání.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Podlahy
Laminát

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám