Hlavní obsah
Názory a úvahy

Jste sami? Využijte toho!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay

Marně hledá svoje místo na slunci ten, kdo je opuštěn?

Článek

Pokládáte si zrovna teď otázky typu: „Co já? Jsem opuštěna a hledám místo na slunci nebo se snažím pochopit člověka v jeho samotě, v jeho zranitelnosti a pomíjivosti, v jeho nejistotě? Či sebe sama? “

Cítíte se, jak kdyby vám něco chybělo? Jak kdyby vám někdo svlékl kabát a s ním vše, co jste kdy měli na sobě? Jak kdyby vám ve větru uletěl klobouk a pod ním kolem vás poletovala i vaše hlava?

Je to jen dočasné. Jako vše. Oteplí se, kabát nebude brzy potřeba a i ten vítr zase jednou foukat přestane. A možná dřív, než si teď myslíte.

Samotu prožíváme každý jinak. Někdy je výletem. Výletem kamsi do neznáma. Do nových poznání. Do života. Do našeho nitra.

A na tom výletě poznáváme mnoho nového, jako třeba to, že nikdy nejsme sami!

Tohle poznání je skutečně důležité. Dokáže, že umíme rozpoznat mezi pocitem samoty a pocitem osamění.

A taky to, že samota nás učí velkým věcem. Samozřejmě pokud se učit chceme.

Učí nás poznávat se. A není tím myšleno takové to: „Jsem citlivka a mám hnědé oči po mámě.“ Ale poznání všech zákoutí našeho těla a mysli. Nebýt jen součásti názorů a davů všude kolem. Vědět, proč jsme se do samoty dostali a brát ji jako příležitost. Poděkování.

Odešli jste od špatného partnera? Je to dar, že jste to dokázali!

Odešel od vás? Nežadoňte. Opravdu chcete prosit někoho, aby s vámi byl? Možná to vyjde, ale na jak dlouho? Takové ponížení do života vůbec nepatří a nakonec vás to nechá ještě slabší. Respektujte jeho rozhodnutí a respektujte hlavně sami sebe! Bude to bolet, ale berte bolest jako součást nového očekávání. Brzy se změnám přizpůsobíte a pochopíte, že s každou velkou změnou a s každým koncem přichází něco nového.

Tak proč se tím trápit? Toto je odměna pro vás. Buďte věrní sami sobě, buďte sami sebou. A rádi sami se sebou.

Je to vaše „samota“ a dovolte jí, ať se stane vaší podstatou. 

Rozpoznejte její komfort a její možnosti.

Že je to málo?

- Naopak!

Jsou neomezené!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz