Hlavní obsah
Lidé a společnost

Buřina na dovolené

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Hasiči

Buřina na dovolené v Třeboni náš kraj opravdu zasáhla. Po denním programu jsme z bezpečí chatky nebo pergoly vyhlíželi nastávající bouřky.

Článek

Buřina dorazila

Styl večerní rituály a spát se toho dne nepovedl. Ve večerních hodinách se totiž nad obzorem začala stahovat mračna. Hodně tmavá až černá linie. Začaly se ozývat hromy a pozorovali jsme s napětím silné blesky. Nejprve celkem mírně pršelo, ale pak se v krátkém čase vytvořily provazce vody a hlavně se přidal vichr a začal ohýbat stromy na dvorku, kde jsme byli ubytovaní. V ten moment jsem šla již raději do chatky, před tím jsem byla pod pergolou. Náš řidič ale ne. Stále pozoruje pod pergolou silné bouřky, liják, vítr, hromy a blesky.

V chatce tma

Jenže přijdu do chatky a tam zhasnuto. Říkám si, to je dobře, alespoň si tu buřinu lépe užijeme z pohodlí a bezpečí chatky. Trošku mi to připomnělo černou hodinku, kterou si naši předkové zpříjemňovali vyprávěním různých příběhů či báchorek. Romantika to byla, ale hlavní důvod naší černé hodinky byl výpadek elektrického vedení.

Vítr se mění na vichr

Vítr sílí, stromy se ohýbají, déšť buší do střechy. Hromy a blesky. Jenže o slovo se hlásí další malý problém. Vítr svou silou otevírá hlavní dveře chatky ven a my bychom je měli zavírat, nejlépe i zamykat podle instrukcí. No, tak telefonuju našemu řidiči, aby už šel do chatky, protože v tom hluku nějaké mé volání neslyší. Přece má u sebe telefon, když stále sleduje jak na radaru, tak v přírodě vývoj bouřek.

Volání

No, chyba lávky. Když mu volám, ozve se zvonění druhého telefonu v chatce. No nic. Tak otevřu venkovní dveře a vší silou v mém hlase zvolám: „Pojď domů, tady se otevírají hlavní dveře.“ Kupodivu má prosba byla vyslyšena a náš řidič se vrací domů. Buřina už opravdu nabírala na síle, tak jsem si oddychla, že jsme všichni v chatce. Často jsme slyšeli houkání hasičských sirén, hasiči tu noc měli opravdu dost napilno.

V chatce

Řidič se pokouší zavřít všechna malá okénka, ale jedno necháváme schválně otevřené. Pozorujeme bouřku zevnitř. Je to docela dobré. Jsme v ubytovacím zařízení, tak fajn.

Hasiči

Hasiči vyjížděli opravdu každou chvilku k nějaké události spojené s touto silnou bouřkou. Opravdu si hasiči tu noc i následující den zapíší do těch „výživných“ pracovních dnů. Hasičům tedy děkujeme.

Zdroje:

Autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz