Hlavní obsah
Lidé a společnost

Karel Höger, Herec a Hlas s velkým H, neuvěřitelný charakter

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Seznam.cz

Romeo a Julie na konci listopadu

Karel Höger jako vynikající herec s úžasným hlasem, ohromným talentem a precizní výslovností ovládl prkna, která znamenají svět, filmové plátno i rozhlasové hry.

Článek

Vynikající herec, nádherný hlas, a ještě skvělá osobnost

Pro mě neuvěřitelná persona. Herec, který dokázal vynikajícím způsobem vyjádřit a ztvárnit dokonale rozpoložení své postavy. Dával si záležet na precizní výslovnosti a příroda mu nadělila nesmírně krásnou barvu hlasu. Ovlivnil svými hereckými výkony několik generací. Na divadelní scénu nastoupil v roce 1932 do brněnského Zemského divadla a do roku 1940 působil v Národním divadle.

Barva hlasu a vybroušená technika lákala rozhlas

Barva hlasu, vybroušená technika a prožívání emočního rozpoložení dané postavy lákala rozhlas. No, aby ne.

Přesvědčit nebo si připomenout Högrův hlas si můžete v díle „Klapzubova jedenáctka“, kterou Karel Höger pro rozhlas načetl.

Pro děti

Jeho hlas slýcháváme i v dílech určených primárně pro děti. Loupežník Rumcajs, kocour Mikeš nebo Pejsek a Kočička k nám promlouvají hlasem právě tohoto skvělého herce.

Kouzlo osobnosti, talent a řemeslo

Karel Höger se s takovými vlastnostmi a pílí dostal také na filmové plátno. I zde ztvárnil řadu charakterních rolí, patří sem například Krakatit, Jan Hus, Jan Žižka nebo F. L. Věk.

Romeo a Julie na konci listopadu - můj favorit

V hlavních rolích Dana Medřická a Karel Höger, no co vám budu vyprávět, neskutečně jim to sluší. Když ti dva hrají společně, je to doopravdy herecký koncert. Oba se totiž dovedou přesně vcítit do postavy, přesně vyjádřit emočně určitý moment a oběma je skvěle rozumět a dávají si záležet na výslovnosti, intonaci a frázování. Danu Medřickou také obdivuji a také má krásnou barvu hlasu.

První zhlédnutí

I když je tomu už nějaký ten rok zpátky, kdy jsem poprvé viděla ten film, stále si vybavuji celkové pojetí i některé scény. Jsou tu totiž velmi povedené scény, hudba i skvělé herecké obsazení. Všechno to do sebe krásně zapadá.

O co jde

Láska kvete v každém věku. V podstatě náhodou, omylem se setkají Marie (Dana Medřická) a Karel Pluhař (Karel Höger) a postupně se seznamují. Karel se o Marii velmi zajímá a zažívají spolu různé situace.

Doma má roli dědečka, který je vždy ochoten pomoci své velké rodině. Tu jde nakoupit, tu pomáhá vnukovi s úkoly, tu jde vyzvednou šaty z čistírny.

Když ale Karel vyrazí do divadla, rodina je v šoku a začíná se o dědečka svým způsobem strachovat. Když pochopí, že je za tím vším skutečně žena, začíná jít do tuhého a v rodině se vztahy vyostřují.

Karel si ale stojí za svým a o svou lásku Marii dál bojuje.

Jak to dopadne?

Jak to nakonec dopadne, si můžete sami zjistit, pokud zhlédnete tento film.

Nevím, jak vám, ale mně tekly slzy dojetí.

Zdroje:

https://plus.rozhlas.cz/karel-hoger-herec-ktery-vracel-slovum-vyznam-7962947

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz