Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Zajímavosti Velké pardubické: V listině vítězů v historii zbylo prázdné místo

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Jana Zumrová

Velká pardubická steeplechase

Velká pardubická steeplechase je prestižní dostih, kterého se účastní ti nejlepší koně s vynikajícími žokeji. V historii závodu v listině vítězů nebyla vepsána jména.

Článek

Velká pardubická steeplechase

Poprvé byla odstartována Velká pardubická steeplechase dne 30. října 1874. Tomu předcházela řada důležitých akcí, například vyhlédnutí vhodného terénu a zakoupení pozemků, vytyčení konkrétní trasy a navržení i vybudování překážek, ohrazení ochozů pro diváky, postavení dřevěné tribuny, soudcovské věže, paddocku, vážnice, pomocných stájí.

Zajištění personálu

Bylo potřeba zajistit personál jako jsou rozhodčí, startér, lékaři, veterináři, trenéři a ošetřovatelé koní, uvaděči.

Zajištění ubytování

K dispozici musely být stájové boxy pro hostující koně, možnost noclehu pro účastníky i návštěvníky.

Se slavnou historií jsou spjata jména Oktavián Josef Kinský, Egon Fürstenberg, hrabě Maxmilián Ugart a hrabě Thurn Taxis.

Dotace první Velké pardubické

Dotace prvního dostihového závodu činila 4 000 zlatých.

Kdy zůstalo ve vítězné listině prázdné místo?

Zajímavostí z historie Velké pardubické je fakt, že do vítězné listiny nebyl nikdo vepsán. Kdy a proč se to stalo?

Poprvé v roce 1909, kdy ani jeden kůň ze tří startujících nedokončil úspěšně dráhu. Jeden kůň nezvládl již druhou překážku a dva zbývající nezvládli překážku „zahrádky“.

Podruhé v roce 1920, kdy kůň Jonathan s jezdcem Kozlíkem do cíle dojel. Cílovou rovinkou dojel už bez konkurence, protože ostatní sedm startujících koní nezvládlo na překážkách v trati a nedostalo se už ani do poslední třetiny kurzu. Problém byl ale v pomalém tempu, že byl kůň s jezdcem nakonec diskvalifikován pro překročení časového limitu. Dokážete si to představit? Diváci popoháněli koně Jonathana s jezdcem Kozlíkem, ten si ale myslel, že to jsou pozdravy pro vítěze. Jako jediný dorazil bez újmy se svým koněm do cíle, vychutnával si pocit vítězství a pak dostal pomyslnou „facku“ s tím, že nedodržel časový limit. To musí být hrozné zklamání.

Přispěl k tomu nevyhovující stav rozmoklé dráhy, dále pak nedostatečný výběr vhodných překážkových koní v důsledku první světové války.

Kdy se nekonala Velká pardubická?

Především v obdobích první a druhé světové války, kdy i dostihoví koně museli narukovat na frontu nebo byli poráženi pro maso. Nejela se v letech 1876, 1914 až 1919,1938-1945. Z důvodu silného mrazu a promrzlého nezpůsobilého terénu ani v roce 1908 ( mráz -15℃) a napadl sníh ani v roce 1968 v důsledku politických událostí.

Vítězové Velké pardubické

Zmíním jenom některá jména. Prvním vítězem byl kůň FANTÔME, narozený ve Francii s anglickým žokejem G. Sayersem. Úspěšnými koňmi jsou BRIGAND (vítězství 3× za sebou), LADY ANNE (1891-1896) - (3× vítězství, třetí a čtvrté místo), EPIGRAF(1957,1958,1959), KOROK v letech (3× vítězství 1969, 1971 a 1972), SAGAR v letech (1981-1983).

Minulý ročník zvítězil kůň SACAMIRO, který ale letos svůj titul obhajovat nebude kvůli zranění.

ŽELEZNÍK je nádherný ryzák , který jako jediný dokázal zvítězit čtyřikrát a to v letech 1987, 1988, 1989 a 1991.

Zdroje:

Autorský text

PÁVEK, Josef, KREPS, Bohumír. Co chcete vědět o Velké pardubické? Praha.1972. Nakladatelství Olympia

https://www.sport.cz/clanek/ostatni-sacamiro-si-obnovil-zraneni-a-nebude-obhajovat-triumf-ve-velke-pardubicke/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz