Hlavní obsah

Moderní výchova: Návod na výrobu bezmozků?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Monstera Production: https://www.pexels.com

V dnešní době se zdá, že rodičovství se stalo olympijskou disciplínou. Jak náročné je v dnešní společnosti vychovat dítě, které nebude mentálně poznamenáno?

Článek

Neustále bombardováni „zaručenými“ tipy a triky, snažíme se ze svých ratolestí vychovat ty nejchytřejší, nejtalentovanější a nejúspěšnější bytosti na planetě. Ale co se stane, když se tato honba za dokonalostí vymkne kontrole? Není moderní výchova spíše návodem na výrobu bezmozků?

Helikoptéroví rodiče: Ochranáři bezmozků?

Začněme u tzv. „helicopter parenting“, kdy se rodiče neustále vznáší nad svými dětmi, chrání je před každým škrábancem a řeší za ně i ty nejmenší problémy. Tato nadměrná ochrana sice zdánlivě zajišťuje pocit bezpečí, ale zároveň brání dětem v rozvoji samostatnosti a odolnosti. Dítě, které nikdy nezažije pád a následný vzestup, se nikdy nenaučí, jak se z chyb poučit a jak se vypořádat s nepříjemnostmi.

Stimulace na steroidech: Cesta k ADHD?

Dalším kamenem úrazu moderní výchovy je posedlost „stimulacemi“. Od kojeneckého věku cpou rodiče do svých dětí nekonečný proud hraček, elektroniky a aktivit, ve snaze podpořit jejich kognitivní rozvoj. Ale co se stane, když se mozek dítěte stane zahlcený a ztrácí schopnost soustředit se na jednu věc po delší dobu? Není pak tato nadměrná stimulace spíše cestou k ADHD a dalším poruchám pozornosti?

Výkon nade vše: Vyhoření v kolébce?

A co teprve tlak na výkon? Dnešní děti žijí v neustálém kolotoči kroužků, doučování a příprav na přijímací zkoušky. Mají sotva čas na dýchání, natožpak na volnou hru a spontánní objevování světa. Není pak tato posedlost výkonem spíše cestou k vyhoření a psychickým poruchám v dospělosti?

Paradox moderní výchovy: Láska vs. posedlost

Moderní výchova je plná paradoxů. Na jedné straně chceme chránit své děti a ušetřit je od bolesti a zklamání. Na druhé straně jim chceme dát do života co nejlepší starty a připravit je na všechny nástrahy světa. Ale není to tak, že někdy v této snaze o dokonalost zapomínáme na to nejdůležitější? Na to, že děti potřebují především lásku, podporu a prostor, aby mohly růst a rozvíjet se ve svém vlastním tempu a vlastním směrem?

Zdravý rozum a intuice vítězí nad trendy

Moderní výchova není černobílá. Neexistuje žádný univerzální recept na to, jak vychovat dokonalé dítě. Každé dítě je jiné a potřebuje individuální přístup. Ale jedno je jisté: Pokud se nenecháme strhnout proudem moderních trendů a budeme se řídit spíše zdravým rozumem a intuicí, máme šanci vychovat z našich ratolestí šťastné a sebevědomé bytosti, které se dokážou v životě postavit na vlastní nohy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz