Hlavní obsah
Cestování

Když příroda překvapí - Aiken (Ďáblovo oko)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto: Free Gallery China Discovery

Když se příroda rozhodne něčím překvapit, tak už to opravdu stojí za to.

Článek

Jezero Aiken kterému se také říká „Ďáblovo oko“ v Qinghai přitahuje davy lidí a také se jím nechala přitáhnout slečna Tea. Nachází se poblíž města Mangya v mongolské a tibetské autonomní prefektuře Haixi. Voda jezera bohatá na síru barví okolní zemi tmavě červenou a žlutou barvou a při pohledu shora vypadá jako oko.

Foto: Foto: Free Gallery China Discovery

Aiken Ďáblovoé oko

Aiken Spring je geotermální fontána, která tryská po tisíce let. Přestože v místě, kde teče jeho pramenitá voda, není žádná tráva, červené a žluté travnaté pláže kolem něj a červenohnědý písek a kameny jsou jako kruhová paleta vytvářející svět. V Aiken Springu oválného tvaru o průměru více než 10 metrů je barevná olejomalba. Zelená pramenitá voda je jako vařící voda, tryská a spěchá. Minerály v pramenité vodě v důsledku dlouhodobého vypařování vysrážely na zemi tmavě červenou prstencovitou „hranici oka“. Při pohledu ze vzduchu tvoří jarní oko a tryskající pramenitá voda tvar „zemské zornice“. Žíly jsou čisté a živé. Pod objektivem fotografických nadšenců je jako fénix letící vysoko. Aiken Spring se skládá ze dvou pramenů, které jsou od sebe vzdálené 400 kroků, každý kolem nich tvoří poměrně hluboké malé jezero, jezero na západě je minerální jezero. Kolem velkého pramene je poseto mnoho azurových malých pramenů, což jsou azurově zbarvené malé prameny, jako asteroidy obklopující slunce. Kolem pramenité vody, když na ni šlápnete, se ozve cvaknutí a půda je velmi kyprá a při neopatrnosti se může propadnout.

Foto: Foto: Free Gallery China Discovery

Aiken Ďáblovo oko

Když budete mít cestu kolem, tak vám slečna Tea radí, nenechte i ujít takovou podívanou, i za cenu většího množství lidí. Jste totiž v Číně, kde je skoro jedna a půl miliardy lidí.

Foto: Free Gallery China Discovery

Aiken

Ale už je čas vydat se za další nevšední podívanou. I v tomto případě to bude stát za to. Příroda je totiž nevyzpytatelná, a svět je plný překvapení.

Foto: Foto: Free Gallery China Discovery

Aiken Ďáblovo oko

Kde se nachází: vesnice Moheerbrook, Mangya, mongolská a tibetská autonomní prefektura Haixij, Čína

Souřadnice: 38°06'56.8"N 90°37'35.8"E

GPS: 38.115778, 90.626611

Cesta na mapě AllTrails

https://www.alltrails.com/explore/map/aiken-1cd035a

Tvůrce mapy je Jakub Štěpánek, filmový přípravář

Zdroj informací: vlastní autorská tvorba https://www.bluepoint.tv/kdyz-priroda-prekvapi/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz