Hlavní obsah
Cestování

Když příroda překvapí - Bisti, krajina duchů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Když se příroda rozhodně něčím překvapit, tak už to opravdu stojí za to.

Článek
Foto: Pixabay

Bisti

Tady slečna Tea opravdu neví, kam se dívat dřív. Volné rozmístění skalních útvarů, podtržené při nízkém slunci hlubokými, dlouhými stíny, dává této krajině ponurý až přízračný vzhled, a proto její abstraktní kamenná sousoší nazývaná hú-dú (duchové) byla od nepaměti Indiány uctívána. Tato krajina přízračných skalních skulptur má ve svých barevných vrstvách zapsán tragický konec jedné éry Země.

Foto: Pixabay

Bisti

Tuto úchvatnou krajinu najdete na severozápadě Nového Mexika v oblasti Four Corners neboli čtyřmezí. Je jedním z mnoha přírodních divů Coloradské plošiny a může se pochlubit nádhernými skalními útvary z pískovce, jílovce, lupku a uhlí. Zdejší geologické útvary – zemní pyramidy, štíhlé věže a oblouky – jsou údajně důsledkem několika přírodních a klimatických změn.

Foto: Pixabay

Bisti

Divočina Bisti/De-Na-Zin, známá také jako Bisti Badlands nabízí zhruba 60 čtverečních mil, pro představu je to 45.000 akrů odlehlých badlands a některé z nejneobvyklejších scenérií na světě. Toto je místo pro každého odvážného turistu, průzkumníka a fotografa. Nemůžeme a ani nechceme tady popisovat historii této země, její vývoj a současnou podobu. Je mnoho odborných prací na toto téma a my nemůžeme být lepší jak odborníci. Proto doporučujeme pro vážné zájemce vyhledat na internetu obsáhlá a kvalitní díla.

Foto: Pixabay

Bisti

Můžeme však poskytnout dobré rady

Toto je opravdová divočina, nejsou zde žádné značené stezky, ani žádná zařízení, tak se dobře připravte.

Foto: Pixabay

Bisti

Dobrá turistická obuv je nutností, vezměte si s sebou dostatek vody a zásob. Je zde malá nebo žádný stín, tak si vezměte kvalitní opalovací krém s vysokým stupněm ochrany a buďte opatrní při turistice ve vysokých teplotách. Příjem mobilního signálu je špatný nebo žádný, proto je dobré mít s sebou satelitní mobil, nebo vysílačku. Také si vezměte s sebou GPS nebo kompas, které vám pomohou v případě potřeby s navigací. Na závěr už jen pár maličkostí. Dávejte pozor na bleskové záplavy a silnice nebo terén mohou být občas neprůjezdné, proto si před návštěvou zkontrolujte počasí. A to je od nás vše. Více vám napoví váš vlastní instinkt.

Foto: Pixabay

Bisti

Ale už je čas vydat se za další nevšední podívanou. I v tomto případě to bude stát za to. Příroda je totiž nevyzpytatelná, a svět je plný překvapení.

Foto: Pixabay

Bisti

Kde se nachází: Nové Mexiko, USA

Souřadnice: 36°17'05.0"N 108°11'42.3"W

GPS: 36.284722, -108.195083

Cesta na mapě AllTrails

Protože je do každé části jiná přístupová cesta a je jich hodně, tak zde žádnou nezveřejňujeme.

Zdroj informací: vlastní autorská tvorba https://www.bluepoint.tv/kdyz-priroda-prekvapi/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz