Hlavní obsah
Cestování

Když příroda překvapí - Duhové pohoří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Když se příroda rozhodne něčím překvapit, tak už to opravdu stojí za to.

Článek

Možná si budete myslet, že jsme se zbláznili, nebo že si vymýšlíme. Tak vás ujišťuji, že nic takového nehrozí. Ani si z vás neděláme legraci. Ne, to není vystřižené z pohádkové knížky, nebo z kouzelné říše divů. Ani to není počítačová grafika. To je skutečnost, která jen vypadá jako namalovaná. Dokonce i slečna Tea tady volala, „Táto podívej, tam, kde by měla být hnědá, nebo písková barva, tady září duha. Zde mají takovou krásu.“

Foto: Pixabay

Duhové pohoří

A hned položila otázku. Jak to vzniklo?

Jakub jí odpověděl: Tuto krajinu vykouzlil pískovec, minerály, vítr, déšť a čas. Potřebovali k tomu jen desítky milionů let. Když však viděl, jak se na něho slečna Tea udiveně podívala, tak pokračoval.

Foto: Pixabay

Duhové pohoří

Před přibližně 50 miliony lety tyto hory ještě neexistovaly. Jednalo se pouze o rovnou pískovcovou planinu. Postupně zde však došlo podobně jako u vrstveného dortu k usazování pískovce a dalších minerálů. Zhruba před 24 miliony lety se začala země v důsledku kolize litosferických (tektonických) desek, které jsou také odpovědné za vytvoření části himalájských hor ohýbat a lámat, a postupně došlo k vyzdvižení těchto materiálů, které tvoří tyto barvy na povrch. Následné působení deště a větru dalo vzniknout těmto mimořádným tvarům a neobvyklému zbarvení této krajiny.

Foto: Pixabay

Duhové pohoří

Tea opět chvíli přemýšlela, a potom řekla: „Takže tyto hladké, ostré a několik set metrů vysoké skály, věže, sloupy a rokle s různými barevnými vzory, vytvořil jen déšť a vítr? To si je musíme pozvat k práci také k nám domů.“

Jakub jí odpověděl: „Však už je doma máme, a pracují tam. Jen to nevidíš, protože jim to trvá několik tisíciletí, a to ty ještě tolik roků nemáš.

Toto pohoří nenechá ani světaznalého cestovatele zcela klidným, natož slečnu Teu. Pro ni je to barevný div přírody, ve kterém jako by se na chvíli přemístila do příběhu, kde dobro vždy zvítězí nad zlem. Tady se prolíná realita s fantazií.

Foto: Pixabay

Podvrh

Když uvidíte takovouto fotku, tak tomu nevěřte, je to upravené pomocí grafického programu. Až sem dorazíte, budete zklamaní, že tak to tady nevypadá. Takové barvy tady neuvidíte. Je to podvrh. Přesto je to zde unikátní místo, které vás pohltí svou barevností a krásou.

Foto: Pixabay

Duhové pohoří

Ale už je čas vydat se za další nevšední podívanou. I v tomto případě to bude stát za to. Příroda je totiž nevyzpytatelná, a svět je plný překvapení.

Kde se nachází: provincie Gansu (Kan-su), Čína

Souřadnice: N38°54'09.6'' E100°06'09.4''

GPS: 38.902667, 100.102611

Vhodná doba návštěvy: od června do září, nejlepší barvy za úsvitu a před západem slunce – v tento čas se odstíny skal neustále mění.

Cesta na mapě AllTrails

https://www.alltrails.com/explore/map/zhangye-danxia-d748803

Tvůrce mapy je Jakub Štěpánek, filmový přípravář

Zdroj informací: vlastní autorská tvorba https://www.bluepoint.tv/kdyz-priroda-prekvapi/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz