Hlavní obsah
Cestování

Když příroda překvapí - Kamenný les Shilin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Když se příroda rozhodně něčím překvapit, tak už to opravdu stojí za to.

Článek

Slečna Tea se proplétá labyrintem úzkých cestiček v kamenném lese, kde se k obloze tyčí skupiny vápencových jehel. Divoce rostoucí rododendrony a kamélie nejsou v subtropickém podnebí provincie Yunan (Jün-nan) na jihozápadě Číny ničím vzácným. Kunming (Kchun-ming), hlavní město provincie, má přídomek Město věčného jara a jeho okolí je jako jedna veliká zahrada. Ale les, který leží na plošině vzdálené 120 km na jihovýchod od Kchun-mingu, není zelený, nýbrž kamenný. Jeho úchvatnost si lze těžko vysvětlit jinak než jako přírodní zázrak.

Foto: Adobe Stock

Kamený les Shilin

Jedna místní legenda má i vysvětlení pro původ tohoto kamenného lesa. Jeho vznik má údajně na svědomí Čang Kuo, jeden z osmi čínských Nesmrtelných. Tento laskavý mudrc prý jednoho dne přijel na rozlehlou planinu, kde viděl mnoho mladých párů, jak se veřejně namlouvají. „Cože?“ zvolal, „mladí milenci nemají ani kousek soukromí?“ Okamžitě přikázal okolním horám, aby kolem nich navršily skály. Tak vzniklo bludiště skrýší a odlehlých míst, kde se nyní mohou milenci nerušeně setkávat a oddávat se láskyplným důvěrnostem.

Foto: Adobe Stock

Kamenný les Shilin

Geologové pro nás mají jednodušší vysvětlení. Před miliony lety zde byla jen mírně nakloněná vápencová plošina. Její zvětrávání a rozčleňování způsobila dešťová voda prosakující po svislých prasklinách, které jsou pro vápenec příznačné. Z prasklin se postupně staly široké trhliny a nakonec údolí oddělená jen skalními stěnami. I ty tady zanikly a zůstaly jen osamocené kamenné věže a jehly. Je to tady les vápencových věží a skalních jehel vytvořený tekoucí vodou.

Foto: Adobe Stock

Kamenný les Shilin

Tento les se rozkládá zhruba na ploše pěti čtverečních kilometrů a jeho nesčetné kamenné skulptury dosahují svými rozměry od velikosti lidské postavy až úctyhodných 30 metrů. Některé z nich vypadají jako shluky bambusových kmenů, jiné zase připomínají obří čepele mečů, další mají dokonce podoby zvířat, hub nebo pagod. Po celé generace lákají lidskou představivost, která se snaží dát kamenným útvarům jména: Fénix čechrající si peří, Kaskády, Lví pavilon nebo lotosový květ.

Foto: Adobe Stock

Kamenný les Shilin

Některé sloupy se shlukují po stovkách, jiné stojí zcela osamoceně. V hlubokých stinných soutěskách při úpatí skal jsou ukryta tichá jezírka, chladné jeskyně a křivolaké průrvy zarostlé telení.

Foto: Adobe Stock

Kamenný les Shilin

Mezi kolmými skalami si však razí cestu i pěšinky vyšlapané člověkem. Větví se do nesčetných křižovatek a odboček podle vrtošivého rozmístění skal a tvoří tak bludiště nesrovnatelné s žádným lidským výtvorem. Místy lze spatřit přírodní i umělé mosty a altánky, které vytvářejí dojem jakési lesní zahrady.

Mnohé skály porůstají lišejníky a mechy, a navzdory nedostatku půdy a omezenému dennímu světlu při úpatí skal se tam daří některým stromům a popínavým rostlinám. Ty se plazí po skalních stěnách a jejich pestré květy a zelené listy přidávají krajině na barevnosti.

Tygří tanec - To nejkrásnější na každé krajině jsou její lidé.

Na okraji rozpadající se vápencové plošiny leží rýžová políčka a rolníci je obdělávají pomocí pluhů tažených buvoly. Národ Saniů, který žije v okolí kamenného lesa, patří k čínské národnostní menšině I (Yi). Každý rok na konci června se tady koná Slavnost pochodní se zpěvy a tanci. Velmi známý je například Tygří tanec, kdy dva muži přestrojení za tygra ohrožují sběračky plodů. Se zvířetem bojují ostatní muži s vidlemi.

Foto: Adobe Stock

Kamenný les Shialin

Jedna z věží nedaleko kamenného lesa nese jméno po krásné saniské dívce Ašimě, kterou podle legendy unesl bohatý statkář. Její milenec, Ahaj se jí s pomocí čarovných sil vydal vysvobodit, ale stalo se neštěstí: Ašima mezitím zemřela a proměnila se v kámen. Nyní čeká, až za ní Ahaj přijde a zbaví ji kamenného prokletí.

Krása a ladnost stupňovitých věží kamenného lesa inspirovala mnoho čínských básníků a malířů. Až se tady budete procházet, nechejte se alespoň pohladit tímto přírodním sochařstvím.

Foto: Adobe Stock

Kamenný les Shilin

Ale už je čas vydat se za další nevšední podívanou. I v tomto případě to bude stát za to. Příroda je totiž nevyzpytatelná, a svět je plný překvapení.

Foto: Adobe Stock

Kamenný les Shilin

Kde se nachází: v Jiském autonomním okrese Lu-šan, Čína

Souřadnice: 24°48'58.2"N 103°19'34.3"E

GPS: 24.816167, 103.326194

Cesta na mapě AllTrails

https://www.alltrails.com/explore/map/kamenny-les-shilin-02052c0

Tvůrce mapy je Jakub Štěpánek, filmový přípravář

Zdroj informací: vlastní autorská tvorba https://www.bluepoint.tv/kdyz-priroda-prekvapi/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz