Hlavní obsah
Cestování

Když příroda překvapí - Vale da Lua

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Když se příroda rozhodne něčím překvapit, tak už to opravdu stojí za to.

Článek

Když procházela slečna Tea údolím, které tvoří velké kameny připomínající měsíční krátery, tak si chvíli myslela, že se ocitla na Měsíci. Vždyť se to tady také jmenuje Vale da Lua, což v překladu znamená Měsíční údolí. Když však viděla, jak si táta spokojeně vykračuje, tak jí bylo jasné že není na měsíci, že je jen v Brazílii. Tato jedinečná krajina tvořená zvlněnými kameny a skálami se nachází na soukromém pozemku poblíž národního parku Chapada dos Veadeiros v Goiás. Vody Rio Sao Miguel zde pracovaly mnoho tisíciletí, než vytesaly tyto skály do nádherně vytvarovaných a vyhlazených útvarů, které dnes vidíme. Šedivý načernalý odstín kamenů živě kontrastuje se svěží zelení údolí.

Foto: iStock

Vale da Lua

Dobré rady

Vale da Lua zůstává pro návštěvníky otevřený po celý rok. Přístup je, stejně jako všude v oblasti, placený. Ceny se zde pohybují okolo 5 - 10 realů a pokud taxy nejsou napsané, zkuste smlouvat.

Vale da Lua by neměl být navštěvován během silných dešťů. Kvůli vydatným srážkám existuje značné riziko z bleskových povodní, které mohou být nebezpečné.

Jak se sem dostat

Z jiných koutů světa se sem dopravíte následovně. Letecky do hlavního města Brasilia. Odtud po silnici č. 010 také značené jako GO-118 autobusem do Alta Paraísa, dále po silnici GO-239 autobusem do Sao Jorge. Údolí se nachází několik kilometrů před vesnicí Sao Jorge na cestě z Alta Paraísa, stačí, když řeknete řidiči, ať vás vysadí dříve na značenou odbočku přibližně 5 km od Sai Jorge. Dalších 3,5 km po značené cestě dojdete na parkoviště. Jakmile tam budete, už je to jen snadná procházka (1 km) směrem k řece a Vale da Lua.

Foto: Adobe Stock

Vale da Lua

Ale už je čas vydat se za další nevšední podívanou. I v tomto případě to bude stát za to. Příroda je totiž nevyzpytatelná, a svět je plný překvapení.

Kde se nachází: spolkový stát Boliás, Brazílie

Souřadnice: 14°11'12.3"S 47°47'22.5"W

GPS: -14.186750, -47.789583

Cesta na mapě AllTrails

https://www.alltrails.com/explore/map/vale-da-lua-2fd5d41

Tvůrce mapy je Jakub Štěpánek, filmový přípravář

Zdroj informací: vlastní autorská tvorba https://www.bluepoint.tv/kdyz-priroda-prekvapi/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz