Hlavní obsah
Cestování

Když příroda překvapí - Zkamenělý les

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Když se příroda rozhodne něčím překvapit, tak už to opravdu stojí za to.

Článek
Foto: Pixabay

Zkamenělý les

Slečna Tea stojí uprostřed lesa, který vypadá, jako by se tudy přehnala pořádná vichřice, nebo horda dřevorubců. Všude kam oko dohlédne leží kmeny mohutných stromů, hromady špalků, úlomky dřeva. Teprve v okamžiku, kdy se Tea skloní k prvnímu kousku dřeva a dotkne se ho, ji dochází, že stojí uprostřed největšího zkamenělého lesa na světě.

Foto: Pixabay

Zkamenělý les

V Arizonské poušti leží tisíce kmenů stromů připomínajících drahokamy. Nejsou ovšem ze dřeva, ale z tvrdého kamene. Působí jako napodobeniny vzrostlých stromů, které zůstaly trčet v polovině svahu nebo ležet na vrcholcích. A všechny ty kmeny původně byly živými stromy.

Foto: Pixabay

Zkamenělý les

Roku 1851 jel poručík americké armády Lorenzo Sitgreaves zaprášenými porosty pelyňku v arizonské Painted Desert (Malované poušti) a náhodou narazil na pozůstatek lesa, jaký ještě nikdy neviděl. Kmeny kolem sice vypadaly jako opravdové dřevo, jenže les netvořily stromy s listím a svěžími ratolestmi, ale kmeny z tvrdého krystalického křemene. Jeho objev nastolil dvě základní otázky: jak se uprostřed vyprahlé pouště, kde žádný známý strom nedokáže přežít spalující žár, ocitly tyto špalky a větve tvrdé jako ocel? A pokud to kdysi živé stromy doopravdy byly, jak se jejich kůra, míza a dřevo mohly proměnit v tyto podivné kusy chladného kamene?

Foto: Pixabay

Zkamenělý les

Místní Navahové považovali holé lesknoucí se skály za kosti legendárního obra Jietsa. Pajutové si naopak mysleli, že jde o šípy boha hromu Šinauva. Ve skutečnosti jsou arizonské kamenné stromy, největší zkamenělý les na světě, výsledkem přírodního procesu, který začal asi před 200 miliony let, kdy byla arizonská poušť rozsáhlou záplavovou oblastí. Místo dnešních kojotů, rysů a jezevců se mezi ohromnými jehličnany na kopcích směrem k jihu a také na úpatí sopek kolem bažinaté pánve pohybovali dinosauři.

Foto: Pixabay

Zkamenělý les

Většina těchto stromů dosahovala výše asi 30 metrů a průměr kmene měřil asi dva metry. Několik jedinců dosáhlo ovšem až dvojnásobných rozměrů. Tak dlouhé jsou i některé kmeny v Petrified Forest, ale většina stromů se rozpadla předtím, než les zkameněl, nebo když se opět vynořily na povrchu.

Foto: Pixabay

Zkamenělý les

Zkamenělé kmeny mají nejrůznější barvy. Izolované molekuly oxidu křemičitého totiž krystalizují v čistý křemen, což je minerál, z něhož je většina kmenů. Pokud jsou však při krystalizaci přítomny i oxidy kovů a jiné minerály, mohou vzniknout také různé barevné polodrahokamy, například ametyst, achát, jaspis, onyx a karneol. Bez ohledu na konkrétní složení mají ve Zkamenělém lese krystaly křemene tvar původních buněk stromu a výsledkem jsou dokonalé kamenné repliky, které vznikly 300 metrů pod zemí.

Foto: Pixabay

Zkamenělý les

Kdyby asi před 65 miliony let nedošlo k silným pohybům zemské kůry, mohly být kmeny pohřbeny už navždy. Ovšem vrásnění, které vytvořilo Skalnaté hory, vyzdvihlo i tuto část Arizony a to mělo dva závažné následky – z oblasti zmizela voda a zkrystalizované zbytky stromů byly vytlačeny vzhůru. Vítr a dešťová voda pak postupně erodovaly nánosy (jílovité břidlice a pískovec), pod nimiž kmeny ležely, a Zkamenělý les se objevil na povrchu v celé své kráse.

Foto: Pixabay

Zkamenělý les

Kmeny jsou zde soustředěny hlavně na pěti místech, která dostala jména podle převládající barvy nebo složení: jsou to Modrá pláň, Křišťálový les, Duhový les, Černý les a Jaspisový les. Mezi další zdejší přírodní divy patří také Achátový most – kmen, z něhož se stal kamenný most. Achát je také součástí jednoho z mála zdejších lidských výtvorů – Achátového domu, což je starý „srub“ postavený z kamenných kmenů. Díky procesům, které pohřbily a opět odhalily kmeny stromů, se zde zachovaly i četné fosilie rostlin i živočichů vyskytujících se v těch místech před 200 miliony let. Kromě jehličnanů byly nejběžnějšími stromy cykasy, které sice připomínaly palmy, ale měly kapraďovité listy. Mezi zdejší nálezy ještěrů patří Phytosaurus s krokodýlím čenichem a jeho nejčastější kořist – rybožravý Metoposaurus a Aetosaurus připomínající pásovce.

Za rok zde sice spadne jen 23 centimetrů srážek, ale téměř celý tento objem připadá na několik prudkých bouří, které najednou odnesou až 25 milimetrů zvětralin. Tím vlastně obnažených kmenů i fosilií ve Zkamenělém lese ještě dál přibývá – jsou to svědkové života z dob, kdy se po Zemi pohybovali veleještěři.

Foto: Pixabay

Zkamenělý les

Slečna Tea přemýšlí, jak asi „Zkamenělý duhový les“ vypadal v době, kdy o něm běloši nevěděli. Tenkrát se všechna ta krása snad ani nedala popsat slovy – ten nadpozemský poklad, barevný skvost, zem posetou drahými kameny, ale už dnes nikdo z nás neuvidí. A jak bude Zkamenělý les vypadat za dalších pár desítek let? Doufejme, že ne o moc hůř než dnes.

Foto: Pixabay

Zkamenělý les

Jak se tam dostat:

Ať už jedete ze západu Arizony nebo z Nového Mexika, bude pro vás důležitá dálnice č. 40, US. Rt. 66. Hlídejte si Exit 311 Petrifield Forest National Park, kde odbočíte a po několika stech metrech jste na místě.

Foto: Pixabay

Zkamenělý les

Ale už je čas vydat se za další nevšední podívanou. I v tomto případě to bude stát za to. Příroda je totiž nevyzpytatelná, a svět je plný překvapení.

Kde se nachází: Arizona, USA

Souřadnice: 35°05'58.5"N 109°47'46.1"W

GPS: 35.099583, -109.796139

Cesta na mapě AllTrails

https://www.alltrails.com/explore/map/zkamenely-les-980ecd0

Tvůrce mapy je Jakub Štěpánek, filmový přípravář

Zdroj informací: vlastní autorská tvorba https://www.bluepoint.tv/kdyz-priroda-prekvapi/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz