Hlavní obsah
Cestování

Nejmalebnější lidská sídla - Guatapé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStock

Na světě jsou místa tak malební, až je těžké uvěřit, že opravdu existují, že jsou skutečná.

Článek
Foto: iStock

Guatapé

Slečna Tea prochází městečkem, které nedostatkem barev rozhodně netrpí. Zřejmě patří mezi nejbarevnější města na celém světě. Tradici pestrobarevného zdobení se zde říká „zocalos“. Barvy se zde nejrůzněji proplétají a vytvářejí ornamenty a motivy ze života místních lidí. Každá rodina má totiž své specifické odstíny, které vyjadřují profese, některé vzory mají i náboženskou tematiku. Typické malované domky, ale i chodníky, prostupují napříč celým malebným městečkem, které je v kontrastu obklopeno zelenými pláněmi a rybníky. Cestovatele sem přitahuje poklidná a autentická atmosféra, kterou zatím nestihla zničit masová turistika.

Foto: iStock

Guatapé

Kolumbijské městečko Guatapé leží v nadmořské výšce 1925 metrů. Nachází se v provincii Antiquia a má zhruba šedesát tisíc obyvatel. Jako osada se španělskou správou byla obec založena v roce 1611. Založení města se datuje k roku 1811 a jméno se volně překládá jako skály a voda, a to kvůli krajině, která ho obklopuje. Původně se jednalo o farmářské městečko a vesnický ráz si v podstatě udrželo až dodnes. Rozvoji lokality však přispěla v 70. letech 20. století stavba velké vodní elektrárny, která stojí nedaleko. Díky ní je Guatapé jedním z nejvýznamnějších producentů čisté elektřiny v Kolumbii.

Zajímavosti

Střetávají se dvě kultury v různém časovém období. Za Guatapé je 200 metrů vysoký a 70 milionů let starý kamenný monolit El Peñol odkud se cestovatelům naskytne pohled na jedinečnou krajinu skal a vod.

Dobré rady

Lidé občas na Kolumbii nahlíží jako na nebezpečnou a riskantní zemi, ale tak to není. Můžete se vypravit do uliček Guatapé a nechat se unášet jejími krásami. V tak malebném městě vám to půjde samo. Na domech bývá dost často vyobrazeno něco, co má s budovou spojitost. Například u obchodů turisté poznají, co se v něm asi prodává. V městečku lze také na každém rohu narazit na stánky se streetfoodem neboli rychlým pouličním jídlem.

Foto: iStock

Guatapé

Ale už je čas vydat se obdivovat další barevné lidské obydlí, kde neexistuje šeď.

Kde se nachází: department Antioquia, Kolumbie

Souřadnice: 6°14'00.0"N 75°09'37.4"W

GPS: 6.233333, -75.160389

Zdroj informací: vlastní autorská tvorba

https://www.bluepoint.tv/nejmalebnejsi-lidska-sidla/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz