Hlavní obsah
Cestování

Nejmalebnější lidská sídla - Júzcar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStock

Na světě jsou místa tak malebná, až je těžké uvěřit, že opravdu existují, že jsou skutečná.

Článek

Slečna Tea prochází zářivě modrými ulicemi, aby posléze zjistila, že takovouto modrou barvou září vlastně celé městečko. Vesnice Júzcar byla až do roku 2011 jednou z bílých vesnic Andalusie a budovy byly tradičně obílené a nebyla nijak zajímavá.

Foto: iStock

Júzcar

Vše změnilo natáčení a propagace filmu Šmoulové, když město dostalo exkluzivní nabídku od společnosti Sony Pictures. V rámci propagace snímku bylo s pomocí 4500 litrů barvy během několika dní celé nabarveno na modro. Po ukončení natáčení pak měli místní obyvatelé na vlastní náklady natřít zdi zpátky na bílo. Ti ale odmítli, a to z velmi jednoduchého důvodu.

Foto: iStock

Júzcar

Poté, co se z města stala šmoulí vesnice, sem zamířilo za rok kolem 80 000 turistů a stalo se hojně navštěvovanou turistickou atrakcí. Dříve viděla maximálně 9 000 turistů ročně.

Foto: iStock

Júzcar

V prosinci 2011 uspořádala obecní rada pro obyvatele vesnice zvláštní referendové hlasování, aby se zjistilo, zda vesnice zůstane modrá nebo se změní na bílou; výsledky referenda naznačily, že vesnice bude pokračovat jako modrá bez data návratu k bílé.

Foto: iStock

Júzcar

Od prosince 2020 zůstává Júzcar víceméně modrou vesnicí. Zatímco název Šmoula byl ponechán - obec je stále běžně známá u Španělů jako Šmoula Village - tak oficiálně pro účely cestovního ruchu je obec označována jako „La Aldea Azul“, modrá vesnice.

Foto: iStock

Júzcar

Ale už je čas vydat se obdivovat další barevné lidské obydlí, kde neexistuje šeď.

Kde se nachází: provincie Malaga, Andalusie, Španělsko

Souřadnice: 36°37'29.9"N 5°10'13.5"W

GPS: 36.624972, -5.170417

Zdroj informací: vlastní autorská tvorba

https://www.bluepoint.tv/nejmalebnejsi-lidska-sidla/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz