Hlavní obsah
Cestování

Nejmalebnější lidská sídla - Manarola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStock

Na světě jsou místa tak malebná, až je těžké uvěřit, že opravdu existují, že jsou skutečná.

Článek
Foto: iStock

Manarola

Slečna Tea až nechápe, jak může něco tak malebného existovat. Na tmavých skalách jsou v různých výškách na sobě přilepeny domy. Každý má přitom jinou, výrazně teplou pastelovou barvu. Také centrum městra hýří barvami. Každá ulice je jiná. Dokonce i každý dům je jiný. Dohromady ladí jako jedna velká přímořská symfonie. Protože vesnice byla dlouho nepřístupná, zůstala taková jako dřív. Místních 850 rázovitých obyvatel má dokonce svůj vlastní dialekt.

Foto: iStock

Manarola

Manarola je jednou z obcí Cinque, které jsou zapsány na seznamu Světového dědictví UNESCO. Leží v provincii La Spezia na severozápúadě Itálie. Město určitě neoslňuje svou velikostí (má jen několik stovek obyvatel), ale svou barevností a polohou. Nachází se totiž na vysoké terasovité skále, tyčící se nad mořem. Jedná se o úchvatnou podívanou, kdy barevné fasády domů září do dáli na širé moře. Vzhled domečků si Manarola uchovala několik století. Mírnou barevnou převahu zde mají benátská červeň a okrová žluť.

Foto: iStock

Manarola

Dobré rady

Nepočítejte s tím, že tady budete sami. Dobrou fotku bez lidí neuděláte. Budete zde chodit v zástupu a budete otrávení. Ty davy turistů vám v prospektech nikdo neukáže. I v září je tadyohromná spousta lidí, ale po západu slunce, na který všichni čekali v přístavišti, se to slušně vylidní. Tak zkuste fotit po západu slunce, ale připravte si na to fotototechniku. Nejlépe však je přijet úplně mimo sezonu a veškeré svátky. To je dobrý čas.

Zajímavosti

Podél pobřeží se nacházejí na několika místech skalní tunely, které lidé vyzdobili spoustou grafiti se zamilovanými vzkazy. Novináři jí proto začali pžezdívat Via dell´ Amore neboli Cesta lásky.

Jak se sem dostat

Do všech obcí na Cinque Terre se dostanete hlavně vlakem, trať je zde většinou zanořená do tunelů. Z nádraží do Manaroly se dostanete asi 150 metrů dlouhým tunelem pro pěší.

Jezdí sem pouze vlaky státních drah Trenitalia, spojení vyhledáte a jízdenky online zakoupíte na webu trenitalia.com nebo v mobilní aplikaci Trenitalia (Google Play / App Store). U regionálních vlaků, kterých je do Riomaggiore naprostá většina, stačí kupovat jízdenky v automatu na nádraží.

Foto: iStock

Manarola

Ale už je čas vydat se obdivovat další barevné lidské obydlí, kde neexistuje šeď.

Kde se nachází: provincie La Spezia na severozápadě Itálie

Souřadnice: 44°06'23.6"N 9°43'39.5"E

GPS: 44.106556, 9.727639

Zdroj informací: vlastní autorská tvorba

https://www.bluepoint.tv/nejmalebnejsi-lidska-sidla/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz