Hlavní obsah
Cestování

Vodopády světa - Vodopád Álafoss

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Foto se souhlasem Álafoss, Álafossvegur, 270 Mosfellsbær, Island

Voda a čas. To jsou dvě veličiny, kterými působí vodopády na naši zemi.

Článek

Je to malý, přitom však velmi pěkný vodopád. Slečna Tea vám vřele doporučuje jeho návštěvu.

Foto: Foto se souhlasem Álafoss, Álafossvegur, 270 Mosfellsbær, Island

Álafoss

Jakub si však není jistý zda to je kvůli vodopádu, nebo krásným svetrům a oblečení, které nabízí prodejna továrny na vlnu.

Foto: Foto se souhlasem Álafoss, Álafossvegur, 270 Mosfellsbær, Island

Álafoss

Když se zeptal, co Teu tady zajímá víc, tak uslyšel: „Táto, jsme tady přece kvůli vodopádu“. I když si Tea již zjistila, že tato továrna je tady už od roku 1896, kdy místní farmář dovezl zařízení na zpracování vlny pomocí energie z vodopádu Álafoss, a důkladně si prohlíží celou vystavenou kolekci látek a svetrů, tak se Jakub tvářil, jako že věří tomu, že je vodopád pro Teu na prvním místě. Lidé prý v prodejně stráví přibližně 25 minut. Tea zde strávila „jen“ jednu hodinu. To víte, musela si také prohlédnout ponožky elfů. Co kdyby přece jen elfové opravdu existovali?

Foto: Foto se souhlasem Álafoss, Álafossvegur, 270 Mosfellsbær, Island

Álafoss

Pojďte si také prohlédnout krásné svetry, samozřejmě po tom, co navštívíte vodopád. Můžete také tvrdit stejně jako Tea, že jste tu hlavně kvůli vodopádu a svetry jsou „jen“ takové vedlejší rozptýlení.

Foto: Foto se souhlasem Álafoss, Álafossvegur, 270 Mosfellsbær, Island

Álafoss

Továrna na vlnu Álafoss a vodopád Álafoss jsou hned vedle sebe. Továrna byla pojmenována po vodopádu Álafoss přímo v řece Varmá, řece, která je teplá a nikdy nezamrzá. Varmá je v překladu teplá, Tea říká, že si někdo dal velkou práci s vymýšlením jména továrny i jména této řeky. Díky tomu se dá obojí dobře najít.

Dobré rady

Prodejnu Álafoss najdete také v centru města na hlavní nákupní ulici Laugavegur. Je to malý obchod s velkým výběrem ostrovních vlněných svetrů, rukavic, čepic, šál…

Jak se sem dostat

Z reykjaviku se vydejte na Mosfellsbær. Dnes je to vlastně již součást Reykjaviju. Na kruhovém objezdu u sportovního areálu Albáfoss fotbal Club, který je pojmenovaný po vodopádu, odbočte na Álafossvegur. Po pár desítkách metrech dojedete k továrně na vlnu, která má stejné jméno jako vodopád, a hned za ní zaparkujte. A vlastně už jste u vodopádu Álafoss.

Továrna Álafoss

Pokud chcete prozkoumat vlněný průmysl na Islandu, obchod Álafoss umístěný v původní fabrice je tím nejlepším místem, kde začít. Najdete tady široký výběr starých pletacích strojů a fotografií z počátků. Je to jako malé a útulné muzeum uprostřed přírody s krásným vodopádem hned vedle. Tento vodopád sehrál důležitou roli při založení a rozvoji města Mosfellsbær.

Foto: Foto se souhlasem Álafoss, Álafossvegur, 270 Mosfellsbær, Island

Álafoss

V roce 1896 místní farmář Björn Þorláksson dovezl zařízení na zpracování vlny pomocí energie z vodopádu. Tím také začíná příběh továrny a většina ostrovního vlněného průmyslu. Björn Þorláksson se hned od počátku velice snažil, a tak se mu po čase podařilo vést jednu z nejvýznamnějších společností v celé zemi. Rok 1896 byl rokem, který znamenal skutečný začátek islandského vlněného průmyslu, ale továrna na vlnu Álafoss měla také opravdu důležitou roli v růstu města Mosfellsbær.

V roce 1901 měl Álafoss první motorizovanou oděvní továrnu na Islandu která byla založena pod vedením Halldóra Jónssona. Ve 30. letech 20. století se vše změnilo, začalo se tkaní oděvů, a to byl začátek šicího studia, které vyrábělo oděvy pod heslem Álafossföt-bezt (nejlepší jsou oděvy Álfafoss).

V té době měl Álafoss nejmodernější stanici na praní vlny, výrobu koberců a samozřejmě výrobu vlněných přikrývek. Všechny ostrovní domácnosti měly alespoň jednu vlněnou deku Álafoss.

Co se stalo s továrnou Álafoss

Dnes se v původní tovární budově nachází obchod s vlnou Álafoss, kde najdete téměř jakýkoli vlněný výrobek, na který si vzpomenete. Ale také, když vstoupíte do obchodu, ucítíte historii a budete mít pocit, že to byla stará továrna na vlnu.

Cesta na mapě AllTrails

https://www.alltrails.com/explore/map/alafoss-744878f

Tvůrce map je Jakub Štěpánek, filmový přípravář

Název: Álafoss

Kde se nachází: region Höfuðborgarsvæði, Island

Souřadnice: 64°9′60″N 21°40′32.88″W

GPS: 64.166667, -21.675800

Výška: 14 m

Šířka: 40 m

Na řece: Varma

Zdroj informací: vlastní autorská tvorba https://www.bluepoint.tv/waterfalls/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz