Hlavní obsah
Cestování

Vodopády světa - vodopád Fossá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Voda a čas. To jsou dvě veličiny, kterými působí vodopády na naši zemi.

Článek

Na ostrově Eysturoy, silnici č. 62 k vesnici Eiði, slečna Tea znenadání volá na Jakuba: „Táto, zastav!“ Když zastavili, Tea vyběhla k okraji silnice a obdivně hleděla na vodopád Fossá, jeden z nejvyšších vodopádů na Faerských ostrovech. Když Tea ukázala na vodopád, podívala se smutnýma očima na Jakuba a řekla: „Táto,“ Jakub už věděl, že si musí Tea tento vodopád osahat a vychutnat. Proto bez řečí otočil auto a zamířil k ostrovu Streymoy. Nemýlil se. Vodopád je ze silnice pod ním snadno dostupný. Asi po půlhodinovém výšlapu na prostřední terasu, při kterém si Tea užívala neobvyklých pohledů, se vydala až za padající vodu.

Foto: Adobe Stock

Vodopád Fossá

Voda tu padá ve dvou kaskádovitých skocích k silnici č. 594 k moři. Slečna Tea jej však uviděla poprvé z protějšího ostrova Eysturoy ze silnice č. 62 k vesnici Eiði. Asi vás nepřekvapí, že vzhledem k jeho výšce je odtud výhled na něj nejhezčí.

Foto: Adobe Stock

Vodopád Fossá

Jak se sem dostat
„Fossá“ ve faerském jazyce znamená „řeka s vodopády“ a na Faerském ostrově existuje několik vodních toků s takovým názvem. Tento vodopád je na ostrově Streymoy jen pár kilometrů od obce Haldarsvík. Uvádí se, že je vysoký 140 metrů. Je však možné, že do této výšky je zahrnut i tok potoka mezi vodopády a mořem, který má výškový rozdíl asi 30 m. Správný údaj tedy bude 110 metrů, ale i tak je to pořádně velký vodopád. Proto se nemusíte bát, že ho přehlédnete.

Foto: Adobe Stock

Vodopád Fossá

Cesta na mapě AllTrails

https://www.bluepoint.tv/04-fro-504-fosa/

Tvůrce mapy je Jakub Štěpánek, filmový přípravář

Oficiální název: Fossá

Kde se nachází: ostrov Streymoy, Faerské ostrovy

Souřadnice: 62°15'03.3"N 7°04'37.6"W

GPS: 62.250917, -7.077111

Výška: ve dvou kaskádách 140 m

Na řece: Fosdalur

Zdroj informací: vlastní autorská tvorba https://www.bluepoint.tv/waterfalls/

vlastní článek: https://www.bluepoint.tv/04-fro-504-fosa/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz