Hlavní obsah
Cestování

Vodopády světa - Vodopád Goðafoss

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iSTOCK

Voda a čas. To jsou dvě veličiny, kterými působí vodopády na naši zemi.

Článek
Foto: iStock

Goðafoss

Slečna Tea si spokojeně prohlíží Godafoss. Přestože je Gothafoss hodně odlehlý vodopád, tak pohled na něj stojí za to. Je jedním z nejvíce pozoruhodných vodopádů Islandu. Ledová voda padá v půlkruhu s velkým hukotem a jeho horní hrana je proložena dvěma velikými skalisky které rozdělují vody a mezi nimi se tísní relativně malý pramínek, který je ve skutečnosti pořádný proud vody. Dále se potom bílá, zvířená voda mění na modrozelenou řeku. Sníh v zimě vytváří vysokou pokrývku a bouřlivé vody Gothafossu zamrzají. Velké visící krápníky tvoří pro návštěvníky záhadnou a dech beroucí podívanou.

Foto: iStock

Goðafoss

To však není všechno, co je na vodopádu zajímavé. Godafoss znamená v islandštině „Vodopád bohů“. Podle vyprávění hrál Godafoss symbolickou roli během obrácení Islandu na křesťanskou víru. V roce 999 nebo 1000 se sešel islandský parlament Althing, aby zavrhl pohanství, načež potom svrhl náčelník Porgeir Ljósvetningagodi sochy starých norských bohů do vodopádu. Ačkoli je však příběh o Þorgeirově úloze při přijetí křesťanství na Islandu zachován v Íslendingabóku Ariho Þorgilssona, není zde žádná zmínka o tom, že by Þorgeir házel své idoly do Goðafossu. Legenda se zdá být výmyslem devatenáctého století. Nicméně toto důležité rozhodnutí je vyobrazeno v barevných vitrážích na okně v Akureyriské katedrále. Avšak oproti jiným zemím, nebyla nová víra vnucována násilím a lidem bylo ponecháno svobodné rozhodnutí, jakou víru si zvolit.

Foto: iStock

Goðafoss

Dobré rady

Goðafoss je vodopád, který stojí za to navštívit. Ti, kteří se již nacházejí na severní straně Islandu nebo chtějí během několika dní navštívit několik atrakcí v této oblasti, by měli rozhodně plánovat, že se zastaví a navštíví Goðafoss. Stejně tak každý, kdo plánuje projet celý Zlatý okruh, by se měl určitě zastavit. Pokud však vaše hlavní body zájmu leží na jižní straně ostrova nebo pobýváte v Reykjavíku nebo jeho okolí, Goðafoss je dlouhá cesta. Naplánujte si více dní v této oblasti – jednodenní výlet bude dlouhý, a pokud je Goðafoss vaším hlavním bodem zájmu, může to být nakonec trochu zklamání pro vynaložené úsilí.

Foto: iStock

Goðafoss

Jak se sem dostat

Goðafoss je přístupný hned u hlavní silnice 1 východně od Akureyri. Z křižovatky Highway 1 a Route 828 na jižním konci Akureyri jeďte po dálnici 1 na východ něco málo přes 43 km a odbočte vpravo, kde značka ukazuje na Goðafoss, a zaparkujte v určené oblasti. Stezky vedou k výhledům podél okraje soutěsky v několika stech metrech - buďte opatrní při šplhání po skalách sousedících s vodopády, protože mohou být kluzké (a držte se dál od řeky, protože je velmi rychlá). Sledování stezky po proudu podél soutěsky a přes lávku u dálnice umožňuje přístup ke stezkám na opačné straně vodopádů pro jinou perspektivu (to bude nakonec asi kilometr chůze od hlavního parkoviště).

Cesta na mapě AllTrails

https://www.alltrails.com/explore/map/godafoss-2e09926

Tvůrce map je Jakub Štěpánek, filmový přípravář

Název: Goðafoss, vyslovuje se Gothafoss

Kde se nachází: region Norðurland eystra,Island

Souřadnice: 65°40'58.2''N 17º33'01.4''W

GPS: 65°40'58.2"N 17°33'01.4"W

Výška: 12 m (39 stop)

Šířka: 30 m (98 stop)

Na řece: Skjálfandafljót

Zdroj informací: vlastní autorská tvorba https://www.bluepoint.tv/waterfalls/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz