Hlavní obsah
Cestování

Vodopády světa - Vodopád Skógafoss

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Voda a čas. To jsou dvě veličiny, kterými působí vodopády na naši zemi.

Článek
Foto: iStock

Skógafoss

Slečna Tea stojí bezradně před vodopádem, který ji opět připomíná, že je na Zemi jen malým tvorečkem. Aby ji vodopád trošku potěšil, vytvořil pro ni krásnou duhu. Nemusíte se však bát, že by pro vás, až tady budete neudělal to samé. Vzhledem k tomu jak vodopád stříká a neustále produkuje velké množství malých kapiček, je za slunečných dnů normálně vidět jednoduchá nebo dvojitá duha.

Foto: Jaro Liberty

Skógafoss

Podle legendy první vikingský osadník v oblasti Þrasi Þórólfsson zakopal poklad v jeskyni za vodopádem. Ten má být za vodní hladinou ukrytý dodnes. Slečna Tea i většina návštěvníků sem však přichází kvůli samotnému vodopádu, protože něco takového se hned tak neuvidí. Vodopád se řítí ze strmého útesu vysokého 62 metrů do nedozírných hlubin. Slečna Tea si prohlížela vodopád zdola a ani ji nenapadlo jít hledat poklad. Zato řekla: „táto já se chci jít podívat ještě nahoru“. Jakub jí s úsměvm odpověděl: „to není žádný problém, po svahu na vrchol vodopádu vede jenom pár schodů“. Ve skutečnosti je to rovných430 schodů“. Skogafoss je jedním z největších vodopádů v zemi, Kdysi dávno byl útes s vodopádem na bývalém mořském pobřeží. Poté, co pobřeží ustoupilo, je nyní vzdálený od moře 5 kilometrů. Pro milovníky turistiky tady na ně čeká potěšení. Na východní straně vodopádu vede turistická stezka až do průsmyku Fimmvörðuháls mezi ledovci Eyjafjallajökull a Mýrdalsjökull. Na druhé straně klesá do Þórsmörku a pokračuje jako Laugavegur trail do Landmannalaugaru. Navíc jen několik set metrů výše po proudu je další krásný vodopád Hestavaðsfoss, který rozhodně stojí taky o vaši pozornost. Když mu ji věnujete, tak see vám za to odmění, protože má co ukázat.

Tak slečna Tea přeje šťastnou cestu.

Foto: Adobe Stock

Skógafoss

Cesta na mapě AllTrails

https://www.alltrails.com/explore/map/skogafoss-5caf41d

Tvůrce map je Jakub Štěpánek, filmový přípravář

Název: Skógafoss, vyslovováno ˈskouː(ɣ)aˌfɔsː

Kde se nachází: region Suðuárland, Island

Souřadnice: 63°31'55.4"N 19°30'40.8"W

GPS: 63.532056, -19.511333

Výška: 60 m (200 stop)

Šířka: 25 metrů (82 stop)

Na řece: Skóga

Zdroj informací: vlastní autorská tvorba https://www.bluepoint.tv/waterfalls/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz