Hlavní obsah
Názory a úvahy

I my jsme se nestačili divit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potraviny v Itálii prostě nejsou levnější než u nás.

Článek

Vyrazili jsme s manželkou do Itálie na 40denní trip (jak se dnes říká). Projeli jsme Itálii od severu k jihu, na mnoha místech jsme se zdrželi několik dní a často jsme se pohybovali mimo turistické trasy. Na závěsu auta jsme si vezli kola, abychom rozšířili náš akční rádius. Díky informaci na internetu jsme nevezli téměř žádné zásoby, protože jeden „cestovatel“ uváděl, že v Itálii jsou ceny potravin téměř stejné, jako u nás, nehledě k tomu, že v zemi je hustá síť prodejen.

Není to pravda. Ano, v prodejnách, jako je LIDL, CONAD nebo CARREFOUR bylo možné narazit na slevy u určitého zboží, jako třeba u tuňáka, což je prakticky jediná masová konzerva, kterou je, zejména na jihu, možné koupit. Podle mě, jediné co je tu levnější než u nás, jsou balené vody a zmrzlina, ale u té se musí vzít v potaz množství a chuť. Kopečky jsou obecně větší, než u nás. Chléb (tmavý) vychází v Apulii nejčastěji na 2,35 EUR, domácí pivo v plechovce 1,05 EUR, salám trvanlivý 100gr 1,89 EUR, jogurt 0.89 EUR.

Všude kde jsme nakupovali (Lombardie, Alto Adige, Toskánsko, Kampánie, Kalábrie, Apulie, Umbrie, Veneto) jsou ceny v průměru o třetinu vyšší než u nás, navíc na jihu je potřeba počítat s tím, že menší obchody jsou v sobotu a v neděli zavřené a obchodní domy jsou od sebe podstatně dál, než u nás, díky značně řidšímu osídlení. Z domácích produktů jsem narazil na jediný, který je levnější než u nás, a to bylo víno. Výborné Vermentiere jsem kupoval za 4 EUR láhev, stáčené bílé v Apulii pak 7 EUR za pětilitrový barel.

Kupříkladu na Capo Vaticano (Kalábrie) stálo kilo rajčat a 250gr. domácího sýra 8 EUR. Aniž bych chtěl příliš polemizovat o cenách v konkrétních obchodech, je opravdu možné narazit na výrazné slevy, nebo doprodeje ovoce a zeleniny před zavírací dobou (hlavně u trhovců), doporučuji se příliš nespoléhat na tvrzení, že potraviny tam jsou levnější, než u nás. Prostě nejsou. A pokud si s sebou nevezete polní kuchyň, nebo nechcete strávit dovolenou za plotnou, počítejte na stravování s vyššími náklady.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám