Hlavní obsah
Lidé a společnost

Cenzura a její podoby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: JPixbayaroslav Herda

Se slovem cenzura by se mělo zacházet opatrně, pokud svobodu slova neomezuje přímo stát způsobem, jímž chrání něčí zájmy na úkor demokracie.

Článek

Někdy však člověk může nabýt dojmu, že je mu bráněno dobrat se pravdy a že překážkou je autocenzura těch, jejichž úkolem je občany informovat. Je to nejpohodlnější způsob, jak tiše a nenápadně ovlivňovat veřejné mínění. Bez represí a pohrůžek, dokonce bez „přátelských“ varování. Tedy mlčením, zamlčováním, odpíráním poskytnout žádané informace. Pokud se takto chovají i veřejnoprávní média, jejich deklarovanou veřejnoprávnost a nezávislost je možné snadno zpochybnit, protože přestávají plnit službu široké veřejnosti.

Ale i ostatní subjekty na mediálním poli, byť mohou mít svá specifická zaměření a cíle, by se měly chovat alespoň předvídatelně v rámci svých vlastních pravidel pro komunikaci s občany.

Na základě vlastních zkušeností mohu zodpovědně konstatovat: Ano, svoboda slova není v naší zemi hodnotou ctěnou všemi. To jistě platí všude na světě, ne však všude stejně.

Nepřikláním se k těm, kteří o cenzuře píší už delší dobu ve snaze obhájit svobodu šíření lží a kteří vnímají jako cenzora stát. Když jsem nedávno zaznamenal nesouhlasné i alergické reakce hraničící s nepříčetností na připomínku nejodpudivější lži, jaká kdy zazněla od ústavního činitele, lépe jsem porozuměl, proč obhájci takové svobody projevují tak silný ochranářský pud ve vztahu k politikům dnešní opozice. Ten zřejmě vychází z postoje, že lež z úst „nepřítele jejich nepřátel“ je lží spravedlivou a připomínat ji je tedy trapným hnidopišstvím.

Moje nová zkušenost s cenzurou však není o tom druhu cenzury, jakou mívají na mysli ti, kteří sklony k cenzuře připisují současné vládě.

Když mi Parlamentní listy neumožnily položit dotaz ministrovi školství, nebyl jsem přesvědčen, že se nutně musí jednat o cenzurní zásah. Nechtěl jsem předem vyloučit prosté nedopatření, proto jsem svůj dotaz po několika týdnech zopakoval, a dbal na to, aby nebyl zatížen nadbytečnými slovy. Opět jsem byl neúspěšný.

Vážený pane ministře,

uplynul rok od chvíle, kdy Andrej Babiš informoval věřejnost o „největším hnusu“ prezidentské kampaně. Svá kritická slova opíral o zkušenosti svých spolupracovníků a o obsah článku uveřejněný v PrahaIN, kde se píše o dosud neslýchaném porušení Zákona na ochranu osobních údajů, k němuž údajně došlo na nejmenované pražské škole. Z obsahu článku vyplývá, že na nezletilých dětech bylo učitelem vynuceno prozrazení volebních preferencí jejich rodičů. Tím bylo dotčeno i právo občana demokratické země na tajnou volbu.

Víte, na které pražské škole k tomu došlo? Pokud ano, můžete sdělit, zda se žákům a jejich rodičům dostalo od vedení školy řádné omluvy?

Pokud žádnými informacemi nedisponujete, můžete, prosím, uvést, zda jste se pokusil je získat a kde?

Za Vaši odpověď Vám předem děkuji.

Jaroslav Herda

Pokud Parlamentní listy neumožní vložit dotaz, oznámí to e-mailem (jednotným poučením), v němž si tazatel může najít jednu či více příčin svého neúspěchu. Příčinu se mi v seznamu možných vad dotazu najít nepodařilo. Parlamentní listy (jejichž ředitelem je autor článku Děti zástupců ANO se před volbou prezidenta musely zpovídat před celou třídou)

se mohly samy zhostit úkolu informovat veřejnost o tom, zda se dětem (a nikoli jen dětem zástupců hnutí ANO) a jejich rodičům dostalo od vedení školy řádné omluvy. Namísto toho neumožní položit panu ministrovi dotaz a veřejnosti přečíst si jeho odpověď.To je pozoruhodná novinařina. Nedivme se tedy, že článek pana Holoubka vyvolávají podezření na novinářskou kachnu, jež měla posloužit panu Babišovi nezdůvodnění jeho prohry v prezidentských volbách.

Vážený uživateli hara,

Váš dotaz Porušení Zákona na ochranu osobních údajů na politika doc. PhDr. Mikuláš Bek, Ph.D. ze dne 26.01.2024 13:57:26 , který jste zaslal prostřednictvím serveru ParlamentníListy.cz, bohužel musel být smazán moderátorem.

Důvodem smazání může být jednak neodůvodněnost dotazu (není v gesci tázaného odpovědět). Smyslem funkcionality dotazů je získat z odpovědí postoj politiků, či odůvodnění jejich rozhodnutí, vůči svým voličům. Dalším důvodem může být hromadné pokládání dotazů (tapetování). Posledním důvodemmůže být poručení Etického kodexu vkládání příspěvků, jehož dodržování Vámi bylo odsouhlaseno:

  • Dodržujte platné zákony České republiky i všeobecně uznávané normy vhodného vyjadřování.
  • Neurážejte politiky jakýmkoliv způsobem, nesnižujte jejich význam, nepomlouvejte je. Ptejte se, prosíme, konstruktivně. Cílem serveru je rozproudit věcnou diskuzi mezi volenými zastupiteli a uživateli-voliči.
  • Nevyjadřujte své názory, nevyzývejte. Ptejte se na aktuální témata, která jsou reálně v kompetenci tázaného politika / instituce / obce.
  • Netapetujte - neopakujte zbytečně jednu a tu samou obecnou otázku na více politiků.
  • Pokud někoho obviňujete, podpořte svá tvrzení důkazy.
  • Nevkládejte do dotazů zbytečné odkazy na jiné webové stránky.
  • Nepokládejte dotazy v množném čísle (například za všechny občany), pokud nejste oficiálním zástupcem oficiální skupiny či organizace.
  • Nehlasujte a nevkládejte obsah z více účtů - pokud objevíme, že zneužíváte Profily pro ovlivňování dalších uživatelů (publikace názorů, dotazy, hodnocení atd.), případně k blokování služby (obdoba tapetování), budou všechny používané jedním uživatelem trvale zablokovány.

TIP: Politici mohou zodpovídat pouze smysluplné otázky, proto se nad formulací otázky zamyslete a položte ji politikovi, který má kompetenci Váš dotaz zodpovědět. Pokud máte ke konkrétním politikům přímou výzvu nebo chcete vyjadřovat své názory, zašlete je prosím, přímo na kontaktní e-maily uvedené v Profilech politiků (pro výzvy můžete využít například

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz