Hlavní obsah
Cestování

Brijuni: Nádherné ostrovy v Jaderském moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: jedemenavylet.cz

Brijunské ostrovy na Jadranu jsou národním parkem a místem s překvapivě bohatou historií.

Brijunské ostrovy byly po staletí oblíbeným výletním místem. Krásná příroda, specifické mikroklima a překvapivě bohatá historie s mnoha památkami láká návštěvníky také dnes.

Článek

Ostrovy i okolní moře jsou národním parkem. Nejsou zde auta, v zátokách nesmí kotvit lodě a tak je jediným přístupovým bodem přístav na ostrově Veliki Brijun, kam jezdí několikrát denně krátký trajekt z města Fažana na Istrii.

Foto: jedemenavylet.cz

Z přístavního města Fažana vyplouvají několikrát denně lodě na ostrov Veliki Brijun.

Nedaleko přístavu je stanice turistického vláčku, půjčovna kol, nebo se můžete vydat poznávat ostrov pěšky i z koňského hřbetu.

Foto: jedemenavylet.cz
Foto: jedemenavylet.cz

Přístav na ostrově Veliki Brijun je jediným místem, kde mohou kotvit lodě.

Za dob Římské říše byly Brijuni oblíbeným výletním místem pro smetánku. Z římských dob tady zůstalo množství památek. Působivé je byzantské castrum, což je pozůstatek vojenského tábora z dob Římské říše a rozsáhlé archeologické naleziště.

Foto: jedemenavylet.cz

Na ostrovech je mnoho připomínek bohaté místní historie. Jednou z nich je byzantský vojenský tábor nebo pozůstatky přepychové římské vily.

Ve středověku ostrovy i kvůli epidemiím malárie na čas zpustly, ovšem v 19. století nabral obrat k lepšímu. Celé souostroví koupil bývalý ředitel Vítkovických železáren Kupelwieser. Nechal zde vybudovat hotely, golfové hřiště, vymýtil malárii a založil parky s cizokrajnými rostlinami. Brijuni se staly místem pro dovolené lidí z nejvyšší společnosti.

Foto: jedemenavylet.cz

Golfové hřiště na ostrově Veliki Brijun nenaplňuje obvyklé představy o sytě zeleném pažitu. Tady se v létě hraje golf na vyprahlé trávě.

Souostroví patřilo také Benátčanům, Rakousku-Uhersku, Itálii i Jugoslávii, jejíž prezident Josip Broz Tito si Brijuni obzvláště oblíbil. Měl zde svou letní rezidenci a hostil diplomatické návštěvy z celého světa. Hosté mu mimo jiné přiváželi dary - exotické rostliny a zvířata, které se na ostrovech díky specifickému klimatu uchytily. Důkazem je safari, kde žijí potomci darovaných exotických zvířat.

Foto: jedemenavylet.cz

Safari na Brijunských ostrovech - to jsou pštrosi, pávi, lamy, zebry, posvátné krávy a další dary z dalekých zemí.

Ostrovy byly po několik desetiletí zakázanou zónou, kam se bez dovolení maršála Tita běžný smrtelník nedostal. Prospěch z toho měla místní příroda na souši i na moři, která si zachovala svou diverzitu a byla obohacena o další druhy fauny a flory. Brijuni spolu s okolním mořem jsou tak dnes národním parkem.

Foto: jedemenavylet.cz

Veliki Brijun je jediným ostrovem, který je téměř celý přístupný. Za prohlídku památek nic neplatíte a můžete se tu volně pohybovat.

Po cyklo vyjížďce je skvělou tečkou za návštěvou Brijuni koupání v průzračně čistém moři.

Foto: jedemenavylet.cz

Západ slunce nad Brijunskými ostrovy v Jaderském moři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz